Ga naar Content
Haarlem

Sociale huurwoningen casco te koop voor vier ton: "Beter maar, anders verpaupert het"

20 oktober 2021, 21.30 uur · Aangepast 21 oktober 2021, 21.00 uur
Door: Marieke Pijlman & Michael van der Putten · Foto: Michael van der Putten / NH Nieuws

Vijfentwintig jaar geleden reed er nog wel eens een ME-busje door de straat of je had een junk als buurman. Diezelfde Alberdingk Thijmstraat in de Amsterdamse buurt in Haarlem, is de laatste jaren flink op de schop gegaan. De voormalige sociale huurwoningen zijn grotendeels verkocht, of staan nu voor bijna vier ton in de verkoop. 

Astrid en Fred Jansen (64 en 68) wonen al 34 jaar in de Alberdingk Thijmstraat. In die straat en omliggende straten in de Amsterdamse buurt hebben sociale huurwoningen na een renovatie plaatsgemaakt voor koopwoningen. Maar Astrid en Fred wilden hun huis niet kopen. Na de bouwwerkzaamheden zijn zij, samen met drie andere buren, nu de enige overgebleven oud-bewoners, met een huurwoning.

Het stel is blij dat de buurt de afgelopen jaren is opgeknapt. Hun kant van de straat is inmiddels weer helemaal bewoond. De meeste woningen zijn zo'n drie jaar geleden verkocht. Toen kostte die mét aanbouw nog tweeënhalf ton.

Aan de overkant van de straat zijn nu de eerste vier huizen casco opgeleverd. Ze staan sinds deze week voor 385.000 euro te koop. De rest van de straat zal later in de verkoop gaan.

"Dan lijkt het toch alsof je in Aerdenhout zit"

Fred Jansen, buurtbewoner

"Ik voel me bijna ook rijk als ik hoor dat er hier in de straat woningen worden verkocht voor een kleine vier ton", zegt Fred. "Dan denk je toch: ik zit in Aerdenhout." Het onderlinge contact met de nieuwe bewoners van de buurt is wel anders dan vroeger. "Al die mensen werken maar. Ze moeten natuurlijk hun hypotheek kunnen betalen."

tekst loopt door onder de foto

Astrid en Fred - Foto: NH Nieuws

"Dat is toch allemaal wel anders hoor", vult Astrid aan. "Vroegen zaten we met zijn allen buiten met een bakkie." Maar die nostalgie kent een keerzijde. "Ik heb ooit een junk als buurman gehad, dat is toch geen pretje. Dat was wel eng. Het is nu wel echt beter, anders verpaupert het maar."

Elan wonen

Elan Wonen, de woningbouwvereniging die de woningen bezit, gaat de oude arbeiderswoningen verkopen om meer menging te krijgen tussen hoge en lage inkomens in de wijk. De zeventien woningen worden zeer ruim gecompenseerd met nieuwbouwprojecten. Zo zijn er dit jaar in het Hof van Leijh 147 sociale huurwoningen opgeleverd en komen er 198 sociale huurwoningen in de Hamelinkstraat. Ook worden er 74 vergelijkbare woningen in de wijk opgeknapt die na de renovatie wel weer sociaal verhuurd worden. 

De verkoop van de zeventien woningen in de Albert Thijmstraat komt niet als een verrassing voor de wijkraad van de Amsterdamse buurt. "We realiseren ons dat dit het gevolg is van plannen die al drie of vier jaar geleden zijn gemaakt en goedgekeurd", vertelt voorzitter Irene Helmond. "Het is jammer dat de woningen onttrokken worden aan de sociale woningmarkt, maar ophef nu is eigenlijk mosterd na de maaltijd."

tekst loopt door onder de foto

Het interieur van de opgeknapte woningen - Foto: Michael van der Putten/NH nieuws

Gertjan Hulster van de Actiepartij vindt het zorgelijk dat er weer sociale huurwoningen worden verkocht. "Als er weer woningen worden onttrokken, schiet dat niet op met het op peil brengen van het sociale huurwoningaanbod in Haarlem." Hij is wel voorstander van een meer ‘gemengde’ wijk met koop- en sociale huurwoningen.

Maarten Wiedemeijer van de PvdA sluit zich hierbij aan. Hij vindt dat de verkoop van sociale huurwoningen zoveel mogelijk beperkt moet worden, maar ziet ook dat er veel voor terugkomt. "Er wordt veel bijgebouwd op dit moment waar ook sociale huurwoningen in komen. Er komt jaarlijks per saldo meer bij, dan dat er af gaat. En soms is het nodig om iets te verkopen om andere woningen te kunnen renoveren."

Veel geld 

Astrid en Fred vinden de vier ton wel echt veel geld. "En dan wordt het waarschijnlijk ook nog voor meer gekocht", zegt Astrid. "Ik heb gehoord dat de huizen worden verkocht voor 420.000, en dan moet je voor een ton nog gaan verbouwen, alles moet er namelijk nog in. De huizen worden casco opgeleverd."

"En een tuin heb je niet, want je hebt geen zon", valt Fred haar in de reden. "En het is heel klein, maar het is wel lekker knus. En je krijgt er leuke buren bij", lacht Fred.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]