Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

OM gaat in hoger beroep in zaak Derk Wiersum

20 oktober 2021, 13.17 uur · Aangepast 20 oktober 2021, 13.51 uur · Door Robin Antonisse

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in de zaak van de moord op advocaat Derk Wiersum. De rechtbank heeft dertig jaar tegen verdachten Giërmo B. (37) en Moreno B. (32) opgelegd, maar het OM had in juli levenslang geëist. 

Facebook/Inter Visual Studio's

De rechtbank heeft vorige week maandag de straf van dertig jaar opgelegd en na bestudering van dat vonnis stelt het OM nu een hoger beroep in. Het OM vindt een levenslange gevangenisstraf passend voor beide verdachten, omdat de mannen hebben geweten dat het slachtoffer een advocaat was en zij zich louter hebben laten leiden door geldelijk gewin. 

Eerder was er tevredenheid bij het OM na de zitting van 11 oktober. "Omdat het gaat om de hoogste tijdelijke gevangenisstraf die is opgelegd, 30 jaar", zegt persofficier Mara van den Berg. "Dat is een mooi resultaat als je inderdaad kijkt naar de jurisprudentie waarbij het gaat om een enkelvoudige moord, dus wat dat betreft is het Openbaar Ministerie tevreden."

Het OM wil nu toch dat er opnieuw naar de eis gekeken wordt omdaat de moord op Wiersum grote maatschappelijke impact heeft gehad. Ook de ontwikkelingen in het huidige maatschappelijke klimaat, waarin een toename te zien is van huur- en vergismoorden worden daarin meegenomen. Het OM ziet een klimaat ontstaan waarin ook personen die de rechtsstaat dienen worden geraakt en een gebrek aan respect voor het menselijk leven. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]