Ga naar Content

Taaloverschrijdend communiceren op EK Schaaktoernooi voor doven

Een bijzondere primeur voor Amsterdam: daar wordt deze week het EK Schaaktoernooi voor doven georganiseerd. In het Bijlmer Sportcentrum nemen 120 deelnemers uit 20 verschillende landen het vandaag tegen elkaar op in de vierde ronde. Hoewel ieder land zijn eigen gebaren kent, is er aan communicatie geen gebrek, vertelt tolk Maloush Köhler: "We gebruiken een soort internationale gebarentaal, dat betekent dat we onze gebaren afstemmen op de aanwezige dove schakers."

Voorzitter van de Amsterdamse Schaakclub voor doven Mark Schenk - Foto: Samanta de Groot / NH Radio

Dit jaar bestaat de Amsterdamse Schaakclub voor doven (TOG) 100 jaar. Dat wilde voorzitter van de club Mark Schenk graag vieren door het EK toernooi naar Amsterdam te halen. Ook Mark is doof, maar kan wel praten en liplezen. Zijn tolk Maloush staat hem bij op NH Radio. "Het EK is om de twee jaar en we vinden het als club heel bijzonder dat het deze keer in Amsterdam wordt gehouden."

Mark doet zelf niet mee aan het toernooi, maar juicht zijn Amsterdamse team toe vanaf de zijlijn: "We staan meestal een beetje onderaan, maar gisteren hebben we toch een overwinning behaald met 3-1.  Het toernooi duurt tot en met vrijdag, dus er moeten nog flink wat rondes gespeeld worden."

Geen universele gebarentaal

In totaal bestaan er zo'n 144 verschillende soorten gebarentaal. Het gebrek aan één universele gebarentaal hindert het spel van de dove schakers niet. Integendeel, zegt tolk Maloush. "Het is voor doven helemaal niet lastig omgaan met al de variaties in gebarentaal, omdat alles visueel is."

Niet alleen deelnemers, maar ook scheidsrechters hebben tijdens het toernooi een tolk toegewezen gekregen. "Zo kunnen ook de scheidsrechters taaloverschrijdend communiceren met de schakers ", aldus Maloush. 

Het EK Schaaktoernooi voor doven duurt nog tot en met vrijdag 22 oktober en is ook online live te volgen.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook