Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

De Peiling: contant geld moet verdwijnen

20 oktober 2021, 12.18 uur · Door Melissa de Bois

Heb jij nog muntgeld en briefjes in je portemonnee? Nederlanders betalen namelijk steeds minder vaak met contant geld. Dat blijkt uit een onderzoek van Radar. Betalen met pin is door de coronacrisis enorm toegenomen, ook wordt de consument steeds vaker ontmoedigd om met cash te betalen. Ben jij erg gehecht aan cash, of zie je het graag verdwijnen? 

Pixabay

Tegenwoordig betalen veel minder mensen met contant geld.  Van de 40.000 deelnemers van het onderzoek van consumentenprogramma Radar, bleek de helft minder met contant geld te betalen. Pinnen is de populairste betaalmethode onder de ondervraagden: 43 procent gebruikt bijna altijd de pinpas, 39 procent doet dat regelmatig. Slechts 2 procent zegt nooit te pinnen. 

Op sommige plekken is het niet meer mogelijk om met cash te betalen. Ook wordt het opnemen van contant geld steeds minder aantrekkelijk. Banken als Rabobank en ABN AMRO brengen namelijk kosten in rekening als je contant geld opneemt. 

Makkelijker betalen

Zelfs bij straatverkopers en collectanten kun je tegenwoordig vaak contactloos met je pinpas betalen. Daarnaast kun je tegenwoordig ook al bij een aantal winkels en hotels betalen met cryptovaluta zoals de bitcoin. 

Hoewel pinnen de populairste betaalmethode is, blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 82 procent meestal of altijd contant geld op zak heeft, bijvoorbeeld als back-up voor als er een pinstoring is.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].