Ga naar Content

Gerelateerde videos

Nico Landeweerd: "Waterpolo werd er bij ons ingeslagen"

In de serie 'Iconen' voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat waterpologrootheid Nico Landeweerd. Met het Nederlands team boekte hij zijn grootste succes tijdens de Olympische Spelen van Montreal in 1976.

Biografie

Naam: Nico Landeweerd

Geboren: Hilversum, 3 april 1954

Beroep: eigenaar ICT-bedrijf

Hobby: waterpolo

Erelijst: Olympisch brons (Montreal, 1976), speler wereldteam (1975, 1976)

Sportploeg van het Jaar 1976

Nico Landeweerd met Olympisch brons - Foto: Robert Jan de Boer

De kleine Nico ging zwemmen, want dat deden zijn grote zussen ook. Op een gegeven moment ruilden zijn zussen het zwemmen in voor waterpolo en Nico volgde. "Toen ben ik vanaf mijn tiende gaan waterpoloën bij De Robben."

"Bij waterpolo leer je heel goed zwemmen", verklaart Landeweerd zijn passie voor de sport. "En het is vrij fysiek. Ik houd wel van weerstand en tegenstand. Ik was niet zo groot; bijna iedere tegenstander was groter dan ik was. Dus dan moet je het niet hebben van kracht, maar van snelheid en inzicht. En een goede techniek. Dat had ik. Ik zag vaak al dingen gebeuren voordat anderen ze zagen."

"Je wordt continu geschopt en onderwater geduwd. En als de scheidsrechter niet kijkt, word je geslagen. Daar moet je wel tegen kunnen"

nico landeweerd, waterpoloër

Waterpolo is volgens Landeweerd geen gewelddadige sport, maar op buitenstaanders kan het wel zo overkomen. "Als je het erover hebt met mensen vinden ze het worstelen en boksen in het water. Voor een deel is dat ook wel zo. Je wordt continu geschopt en onderwater geduwd. En als de scheidsrechter niet kijkt, word je geslagen. Daar moet je wel tegen kunnen. Aan de andere kant is het een sport waar je heel weinig blessures mee oploopt."

Amateurs

Landeweerd kwam in een team terecht dat zo'n tien jaar meedeed met de beste zes landen van de wereld. En dat was bijzonder. In Nederland was (en is) waterpolo een marginale amateursport, terwijl de Oostbloklanden zeer professioneel te werk gingen en het hele jaar door in training waren. "Daar kon je normaal niet tegenop, tenzij je een keertje mazzel had."

Maar Nederland had in Evert Kroon misschien wel de beste keeper van de wereld. Daarnaast was er in de groep een aantal spelers die er ook wat van konden, onder wie dus Landeweerd. Tot twee keer toe werd hij gekozen in een wereldteam en dat was heel bijzonder voor een Nederlandse speler.

Coach

Ook de Joegoslavische coach Ivan Trumbic had zijn inbreng. Een lieverdje was hij zeker niet. "Hij had heel andere ideeën over hoe je waterpolo moet spelen dan wij. De mentaliteit in Joegoslavie was heel anders. Het maakte niet uit wat er gebeurde, je moest winnen. Als je tijdens trainingen een bal miste, moest je bij hem komen. Dan had-ie zo'n vlaggetje in zijn hand en daarmee begon ie op je in te slaan. Dat waren we helemaal niet gewend in Nederland."

Daarnaast speelde Trumbic ook 'nare psychologische spelletjes' waarbij hij sommige spelers een tijdje volkomen negeerde als ze iets niet goed hadden gedaan. "Mentaal word je daar wel heel sterk van", zegt Landeweerd. "Op het moment is het niet leuk, maar het is wel goed voor het team."

Brons

De trainingsmethoden van Trumbic hadden wel hun uitwerking. Tijdens de Olympische Spelen in Montreal steeg de ploeg boven zichzelf uit en won het van tegenstanders die normaal een maatje te groot waren. Het was pas de tweede keer in de historie dat Nederland een bronzen plak won. Al die andere keren kwam Nederland zelfs niet in de buurt van het podium. "En als ik kijk naar het Nederlands team nu, hoe wij bezig zijn, zal het ook zo snel niet meer gebeuren", zegt Landeweerd. 

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.