Ga naar Content

Eerste internationale sketch together day: "Tekenen werkt verslavend"

Zo’n vijfentwintig urban sketchers hebben zich vanmiddag verzameld op de Grote Markt in Haarlem. En dat dit niet voor niets, het is namelijk vandaag voor het eerst internationale sketch together day. Over de hele wereld verenigen tekenaars zich om samen te tekenen.

Angelique Beerenhout Haarlem Urban Sketchers - NH Nieuws

In Haarlem is er een actieve urban sketchers-groep. “Zeker in de zomermaanden komen we met gemiddeld tien man vrijwel ieder weekend samen om gezellig te tekenen”, zegt Angelique Beerenhout van de Haarlemse afdeling van urban sketchers.

Wereldwijd

Samen tekenen wordt over de hele wereld gedaan en er is zelfs een internationale organisatie. Angelique: “Je hebt de internationale urban sketchers-groep, die heeft ook deze eerste dag uitgeroepen. Er  zijn over de hele wereld mensen die het ontzettend leuk vinden om in een groepje of alleen te tekenen en hun tekeningen op sociale media vervolgens de delen.”

Het zijn voornamelijk gebouwen die worden getekend, “maar het kan ook natuur zijn of mensen die op een terras zitten. Eigenlijk alles wat je om je heet ziet, kan je tekenen”, lacht Angelique.

De tekeningen die af zijn, belanden niet in een doos op zolder of in de kattenbak, maar ze worden gedeeld op sociale media, zodat andere urban sketchers van over de hele wereld ze kunnen bekijken. En juist het delen van het werk maakt het sketchen, volgens de sketchers, zo leuk.”

Tekst gaat door onder de foto.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Sketchen is voor jong en oud. Op een kleedje zitten twee jonge meiden geconcentreerd naar gebouwen te turen. Vera: "Dit is leuk om dat er allemaal mensen naar ons kijken en je kunt mooi de gebouwen maken."

Voor haar vriendinnetje Noemi is het de eerste keer dat zij urban sketcht. "Ik wilde graag met Vera afspreken vandaag en toen zei ze: we gaan tekenen. Dat vond ik een goed idee, vooral ook omdat je kan tekenen wat je wil.”

Verslaving 

Voorbijganger Huib staat al een tijdje te kijken. Hij is onder indruk hoe precies er getekend wordt. “Verbluffend hoe accuraat de lijnen worden getrokken er wordt geen details overgeslagen. Zelfs de lambrisering is te zien. Ik ben onder de indruk.”

Als iedereen klaar is met zijn tekening worden de resultaten met een glaasje welverdiende warme chocomel onderling bekeken. Angelique spreekt van een zeer geslaagde dag. "Er stond een aardig windje en ik had soms koude handen, maar dat houdt een urban sketcher natuurlijk niet tegen. Het is toch een soort verslaving die je niet meer los kan laten."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]