Ga naar Content

Samenvatting: Tola wint Amsterdam Marathon in nieuw parcoursrecord; Choukoud pakt nationale titel

Tamirat Tola heeft de 45e editie van de Amsterdam Marathon gewonnen. De Ethiopiër finishte in een tijd van 2 uur 3 minuten en 39 seconden, een nieuw parcoursrecord. In de strijd om het Nederlands kampioenschap bleek Khalid Choukoud de sterkste. 

Tamirat Tola wint de 45e editie van de Amsterdam Marathon - Foto: Jaap van der Pijll/Orange Pictures

Onder ideale omstandigheden werd in het begin van de wedstrijd al gelijk een kopgroep gevormd met daarin uitsluitend Oost-Afrikanen. Choukoud, favoriet voor de nationale titel, kreeg Björn Koreman met zich mee. De andere Nederlanders zaten meer naar achteren. 

Tekst gaat verder onder de video.

Samenvatting Amsterdam Marathon 2021 - NH Sport/Edward Dekker

Bij het 35-kilometerpunt waren er nog zes lopers die kans maakten op de eindzege. Van dit zestal was het uiteindelijk Tola die in het Vondelpark een bijzonder machtige versnelling plaatste en de concurrentie achter zich liet. De Ethiopiër, die in 2017 zilver pakte op de marathon bij het WK in Londen, kwam zodoende solo over de streep in het Olympisch Stadion. 

Tekst gaat verder onder de video.

Tamirat Tola na winst Amsterdam Marathon: "Enorm blij met mijn tweede marathonzege" - NH Nieuws

Nationale titel

Choukoud zag Koreman langs de Amstel, na ruim 15 kilometer uitstappen. Michel Butter uit Castricum hield het langer vol, maar ook hij liep de wedstrijd niet uit. De 35-jarige Choukoud gaf zijn voorsprong niet meer uit handen en volgt Abdi Nageeye op als Nederlands kampioen op de marathon. Choukoud was in 2016 ook al de beste van Nederland. 

De debuterende Benjamin de Haan en Ronald Schröer uit Egmond pakten respectievelijk het zilver en brons. De 37-jarige Noord-Hollander haalde met zijn tijd van 2.13,53 ruim twee minuten van zijn persoonlijk record af. 

Bekijk hieronder het interview met een dolblije Schröer na afloop van de marathon

Ronald Schröer na bronzen plak: "Ik ben nu echt een topmarathonloper" - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]