Ga naar Content

Pastor besprenkelt unieke gedachteniskapel voor nabestaanden in Luchtoorlogsmuseum

Een pastor die muren, deuren en kerkmeubilair in Fort Veldhuis besprenkelt met water uit Lourdes. Zaterdagochtend is het Luchtoorlogsmuseum in Heemskerk een gedachteniskapel rijker. Een plek waar nabestaanden van vermiste of omgekomen vliegers kunnen gedenken.

Pastor besprenkelt nieuwe gedachteniskapel Fort Veldhuis met water uit Lourdes - NH Nieuws

Zaterdagochtend opent (gepensioneerd) pastor Ria Casalod-Brakenhoff de gedachteniskapel in het fort. Ze richt het woord aan de twintig bezoekers die haar omringen in de kleine kapel. "We zijn hier een jaar later vanwege alle coronamaatregelen, maar het is eindelijk gelukt. Door de vereende krachten van al die vrijwilligers kunnen we de vliegers, die huis en haard achterlieten voor onze vrijheid, nu ook gedenken in deze prachtige gedachteniskapel in het museum."

De kapel is een initiatief van Johan Graas, de beheerder van het fort en het oorlogsmuseum. Hij zet zich al tientallen jaren in om vermiste vliegers en hun familieleden op te sporen. "Dit is uniek", vertelt hij. "Voor zover we weten is er in geen enkel ander fort of museum in Nederland een kapel te vinden."

"In geen enkel ander fort of museum heb ik een kapel gezien"

Johan graas, beheerder luchtoorlogmuseum Veldhuis

Fort Veldhuis herbergt veel wrakdelen en overblijfselen van vliegtoestellen en hun bemanningsleden uit de Tweede Wereldoorlog. Afgelopen week bezochten nog twintig nabestaanden uit Canada en Engeland van het gecrashte toestel BK716 het fort voor een herdenkingsceremonie. 

"De kapel is er juist voor hen die hun familielid of geliefde hebben verloren. Maar ook voor iedereen die een gebed wil doen, of in een moment van stilte te kunnen overdenken. Nabestaanden kunnen er in de kapel ook een foto laten ophangen."

Het interieur van de kapel is opgebouwd uit giften van de inmiddels gesloten kerk Onze Lieve Vrouw Geboortekerk in Womerveer. Een aantal parochianen uit Wormerveer was zaterdag bij de opening aanwezig.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]