Start van hoofdcontent

AMSTELVEEN

nl

Jachtgeweer en meerdere vuurwapens ingeleverd tijdens anti-messencampagne

14 oktober 2021, 20.00 uur · Aangepast 20 oktober 2021, 19.30 uur · Door Koen Bugter & Nicolai Brannan & Daphne Adrichem

De Amstelveense politie heeft tijdens de landelijke inleveractie voor messen een jachtgeweer, meerdere vuurwapens en nepwapens ontvangen. Onverwachts, omdat de campagne gericht is op messenbezit onder jongeren. Maar waar het inleveren van messen een 'anoniem karakter' heeft, worden de vuurwapens wel onderzocht. 

Opbrengt inzamelactie wapens bij politie Amstelveen - NH Nieuws

Naast twaalf messen en verschillende nepwapens, zijn er dus vijftien vuurwapens ingeleverd. "Wij zijn erg tevreden met het resultaat tot nu toe", vertelt een woordvoerder van de politie Amstelveen.

Demissionair minister Grapperhaus was vandaag op bezoek bij een inleverpunt voor messen in Hoofddorp. Hij houdt er gemengde gevoelens aan over, vertelt hij aan NH Nieuws: "Aan de ene kant ben ik blij dat er zoveel wapens zijn ingeleverd, maar aan de andere kant vind ik het heel heftig dat we in een samenleving leven waarin een steekwapen wordt gebruikt om je als jongere flink te doen op straat."

"Wat wij van tevoren al communiceerden aan mensen is dat als je een vuurwapen inlevert, dat dat niet anoniem is. Deze vuurwapens worden dus bij mensen opgehaald en veiliggesteld. Vervolgens wordt er bij forensisch onderzoek bepaald hoe we daar verder mee omgaan", vertelt Damir Alic, wapenspecialist van politie Amstelveen. 

Anoniem karakter

Hiermee lijkt het 'anonieme karakter' van deze inzamelactie deels te verdwijnen. Alic en Grapperhaus reageren respectievelijk als volgt op vragen van NH Nieuws over deze kwestie. "Het anonieme karakter is echt voor de steekwapens. Degene die een vuurwapen heeft ingeleverd, wordt niet direct als verdachte gezien, maar er wordt wel onderzoek gedaan." 

"Het feit dat degene die het wapen inlevert anoniem blijft, is één ding, maar je zult bij sommige wapens wel even moeten vaststellen waar het vandaan komt. Het zijn vaak wapens die illegaal ons land binnenkomen, maar soms valt daar wel het een en ander aan te herleiden, zonder dat je het anonieme persoon op de korrel neemt."

Tekst gaat door onder de foto.

De politie zegt de actie vooral een succes te vinden omdat zij ook bij scholen zijn langs geweest. De politie kwam de wapens ook na een melding aan de deur afhalen.

Ouders

Bij de inleveractie zijn ook nepwapens afgegeven. Daarnaast viel het de politie op dat veel nepwapens uit het buitenland kwamen en vaak tijdens een vakantie werden gekocht. Zo vertellen ouders bijvoorbeeld: "Mijn kind heeft dit meegenomen uit het buitenland en ik vind dit geen speelgoed en wil dit inleveren", vertelt wapenspecialist Damir Alic. 

Tijdens de actie meldden zich ook een aantal ouders die in bezit waren van een wapen en deze niet op de volgende generatie wilde overdragen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.