Start van hoofdcontent

Sport

NL
V

Amsterdam marathon: minder deelnemers en vertier, maar voelt als vanouds

14 oktober 2021, 16.02 uur · Aangepast 14 oktober 2021, 19.47 uur · Door Edward Dekker

Na afwezigheid van één jaar is de marathon van Amsterdam terug. De coronaperikelen werken uiteraard nog wel door in de editie van komende zondag. Er komen minder deelnemers aan de start en het publiek wordt dringend gevraagd zich over meer plekken langs het parcours te verspreiden.   

Reportage persconferentie marathon van Amsterdam - NH Nieuws

Volgens race-director René Wit hebben in totaal 31.000 lopers zich voor de diverse onderdelen ingeschreven. Tegen het recordaantal van 45.000 in 2019. En er zijn meer aanpassingen gedaan. Wit: "We starten eerder dan normaal en de kidsrun finisht buiten het Olympisch stadion. Ook hebben wij te maken met de binnenruimtes en de corona toegangsbewijzen die we aan het publiek moeten vragen."

Quote

"Laat mensen vooral komen kijken, maar verspreid je een beetje"

Race-director René Wit

Verder roept de organisatie toeschouwers op om op populaire plekken niet samen te klonteren. "Daarom hebben we dit jaar ook geen amusement langs het parcours om mensen te trekken. Laat mensen vooral komen kijken, maar verspreid je een beetje." Toch benadrukt Wit dat voor hem de laatste weken van de voorbereiding weer 'als vanouds' voelen.

Parcoursrecord

De ambities zijn er ook niet minder om. Het deelnemersveld moet in staat zijn het parcoursrecord van Lawrence Cherono van 2 uur 4 minuten en 6 seconden (2018) aan te scherpen. Veel is daarbij afhankelijk van de wind en de luchtvochtigheid, maar de vooruitzichten zijn gunstig.

Quote

"Ik ben een experiment van mezelf geworden"

Marathonloper Michel Butter

De Nederlandse lopers strijden tijdens de 45e editie van de marathon van Amsterdam om de nationale titel. Van het topveld ontbreekt alleen Abdi Nageeye. Michel Butter is ook weer van de partij, terwijl die vorig najaar aangaf te stoppen. De 35-jarige Butter is het lopen gaan combineren met fietsen en dat blijkt een gouden greep. "Ik leefde van evenement naar evenement, maar nu geniet ik meer. Ik ben een experiment van mezelf geworden", aldus Butter. 

'Geen Play-Station'

De Castricummer zegt in goede doen te zijn. Butter verwacht in een groepje met Frank Futselaar weg te gaan op 2.11,30. "Alleen is het lastig over tijden te spreken. Ik wil een goede marathon neerzetten. In de finale wil ik nog kunnen versnellen. Welke medaille het dan wordt, weet ik niet. Ik ben geen Play-Station die je kunt inschakelen."

Of Butter, na Amsterdam, komend voorjaar ook in Rotterdam op de deelnemerslijst staat, weet hij nog niet. "De kans is aanwezig, maar mijn gezin is ook belangrijk. Al heb ik door de modus fietsen-lopen wel meer tijd gekregen. Ik bekijk het van marathon tot marathon. Mijn doelen zijn veranderlijk."

Ummels

Bij de Nederlandse vrouwen is Bo Ummels de te kloppen vrouw. De atlete uit Heiloo debuteerde twee jaar geleden in Amsterdam op de marathon en veroverde gelijk de nationale titel met een tijd van 2.32,34. Ook voor deze editie is zij de grote favoriet. "Ik wil wat moois laten zien."

Zondag van 12.00 tot 14.00 uur zendt NH Nieuws de marathon vanuit live uit vanuit het Olympisch stadion. Het startschot bij de toppers klinkt om 9.00 uur. Een samenvatting van de wedstrijdloop zie je op onze website en op tv bij NH Sport. 

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]