Ga naar Content

Vermoedelijk drugsafval opgeruimd in Uitgeest: "Bruin water, anijslucht en dode visjes"

Chemicaliën uit een sloot langs de Lagendijk in Uitgeest worden vandaag opgeruimd. Vermoedelijk gaat het om restanten uit een drugslab dat in putten van het parkeerterrein ernaast is gestort, zegt een woordvoerder van het Hoogheemraadschap.

Drugsafval ingedamd in sloot Uitgeest - Foto: Dennis Mantz / NH Nieuws

Gisteren is de sloot provisorisch afgedamd, zodat het vervuilde water zich niet kon verspreiden. En vandaag gingen zo'n vijf werkers weer aan de slag, met een hijskraan.

"Nu is er serieus afgedamd met stalen platen en grote zakken grond, zodat de sloot daarna leeggepompt kan worden", aldus de woordvoerder. Het is nog niet duidelijk of dat leegpompen later vandaag of (ook) morgen gaat gebeuren.

Tekst gaat verder onder de video.

Afdammen van sloot met drugsafval in UIigeest - NH Nieuws

"We willen dit zo snel mogelijk schoon maken, want de veiligheid en de veiligheid voor het milieu staan voorop. Maar zodra dit stukje in de middag is afgedamd maakt het niet veel uit wanneer er precies wordt afgepompt, dan heb je even rust."

En een geluk bij een ongeluk: "Deze situatie is beheersbaar, het is geen doorgaande sloot. Natuurlijk is het ernstige en serieuze zaak, het heeft schade opgeleverd voor planten en voor vissen. Maar binnen de omstandigheden: het had op een slechtere plek gekund." 

Kostbare klus

Toch is het nog een 'kostbare klus.' "Je wilt natuurlijk weten wie het gedaan heeft,", aldus de zegsman. "Nu zijn de kosten van al die werkers, de hijskraan en het specialistische bedrijf dat het water met de chemicaliën verwerkt voor de samenleving."

Het Hoogheemraadschap kwam de lozing maandagavond en dinsdagochtend op het spoor. De woordvoerder: "We zagen dode visjes liggen, riet dat zwart kleurde, verkleuring van het water en een soort bruine olieachtige substantie die op het water lag, en een soort anijs- of amandelachtige geur."

"We dachten meteen aan drugsafval. Na het nemen van een monster is dat vermoeden nog sterker geworden. Wat het precies is, dat wordt nog onderzocht door de Omgevingsdienst."

Politie tast nog in het duister

De politie wil bevestigen noch ontkennen dat het om drugsafval gaat. "Als het om drugs gaat, vinden we vaak ook vlakbij jerrycans, nu niet, dat maakt deze situatie wat gek."

"We weten nog niet wie er achter de lozing van het bruine, stinkende goedje kan zitten, maar we hebben wel goede hoop dat er mensen zijn die iets gezien hebben. Zo'n stil straatje is het nu ook weer niet. Die mensen mogen zich altijd bij ons melden", aldus een woordvoerder.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]