Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Bizar: gevel van huis laat plots los, tuin bezaaid met brokstukken

14 oktober 2021, 09.08 uur · Aangepast 14 oktober 2021, 19.32 uur · Door Anne Kersten

Het had veel slechter kunnen aflopen in Hilversum gisterenavond. Op de Pieter de Hooghlaan liet rond 18.00 uur een groot stuk gevel van een huis los. Gewonden vielen er niet, maar de nieuwe eigenaren kunnen voorlopig hun huis niet in. "Het stortte opeens naar beneden!"

Caspar Huurdeman

Een dag later is de schade nog altijd goed zichtbaar. De zij- en achterkant van het huis missen flink wat steen, de achtertuin is bezaaid met brokstukken en je kijkt zo de slaap- en woonkamer van het hoekhuis in. Het geheel is afgezet met een rood met geel gestreept lint. Volgens een woordvoerder van de brandweer was het gisteren in één keer raak. "Het is opeens naar beneden gestort", vertelt hij. 

Niet naar huis

Gelukkig liep er niemand onder. Ook de nieuwe bewoners raakten niet gewond. "Nadat de gevel en het balkon naar beneden kwamen, is de politie en brandweer gebeld en zijn de buren gewaarschuwd." Ook woningtoezicht en de gemeente kwamen poolshoogte nemen. "De gemeente gaf 's avonds aan dat de eigenaren niet in de woning kunnen blijven, ze zijn ergens anders heengegaan." Wanneer ze wel weer naar het huis zouden kunnen, is niet duidelijk. 

Gevaar dat de rest van het pand ook in zou storten, was er volgens de brandweer niet. "Het huis is wel rond 21.30 uur gestut", vertelt hij. 

Op foto's is te zien dat er een bouwcontainer- en toilet in de tuin staan. Volgens buren werd het huis verbouwd, nadat het eerder dit jaar verkocht was. De eigenaren woonden er nog niet. "Ze zijn aan het verbouwen, maar daar is duidelijk iets niet goed gegaan", vermoedt een voorbijganger. "Ik denk dat het nu heel lang gaat duren." 

Het zou er overigens wat erger uit kunnen zien dan het eigenlijk is: de uitbouw is eerder al verwijderd, waardoor de zijkant van het huis al kaal was.

Grote stofwolk

Omdat er verbouwd werd, dachten de achterburen eigenlijk dat het instorten deel was van het sloopwerk. "Ik dacht eigenlijk dat er puin in een container werd gestort, maar toen ik het zag... Ik kon me niet voorstellen dat dát gepland was." Vanuit het raam kijken ze uit op de ingezakte gevel. 

De overburen zagen na het instorten een grote stofwolk. "Ik vind het zelf wel meevallen", zegt de overbuurman al schouderophalend. Zijn vrouw reageert ietwat verontwaardigd: "De hele hoek ligt eruit! Ik vind dit niet alledaags hoor." Daar is een buurman het mee eens. "Ik vind dit vrij heftig ja; er is gewoon een half huis weg!"

"Hele dure verbouwing"

Een voorbijganger bekijkt het huis nog eens. "Toen ik er gisterenavond langsliep, dacht ik al: 'Dat ziet er niet goed uit.' De hele achtergevel is eruit gedonderd! Ik dacht eigenlijk aan een gasexplosie toen ik het zag." Hij schudt zijn hoofd. "Dit wordt een hele dure verbouwing. Ik zou hier echt niet blij mee zijn; je kan net zo goed een nieuw huis kopen als ik dit zo zie. Ze mogen blij zijn als ze volgend jaar winter in het huis kunnen wonen." 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]