Ga naar Content

Kosten crematie ondanks hogere gasprijs (nog) niet sky-high

Met gemiddeld 45 kubieke meter gas per stoffelijk overschot zijn crematoria ware grootverbruikers. Toch hebben ze de hogere gasprijzen (nog) niet doorberekend aan de consument, zo blijkt uit een rondgang langs diverse Noord-Hollandse crematoria.

Crematie - Foto: Shutterstock

Zoals ook voor consumenten geldt, hebben ook bedrijven de mogelijkheid om tarieven voor langere tijd vast te zetten. En dat is precies wat de Factultatieve Groep, dat crematorium Westerveld in Driehuis uitbaat, heeft gedaan. "Wij hebben onze tarieven voor langere tijd vastgezet en daarom niet direct te maken met de stijgende gasprijzen", vertelt woordvoerder Theo de Natris. 

Ook PC Uitvaart, met crematoria in onder meer Hoorn, Alkmaar, Zaanstad en Nieuw-Vennep, heeft met haar leverancier 'een vast tarief afgesproken', vertelt woordvoerder Eveline de Koning. "De alsmaar stijgende energieprijzen hebben op dit moment geen invloed op de kosten van een crematie bij PC Uitvaart." 

Lees ook

Ze sluit niet dat de hogere gasprijs in de nabije toekomst moet worden verdisconteerd in de kosten van een crematie. "Dat is afhankelijk van de vraag of de prijs van gas blijft stijgen en van de vraag of de overheid de belasting op gas voor particulieren en ondernemers al dan niet gaat verlagen."  

Garantie tot 2022

Nederlands grootste uitvaartondernemer, Dela, met een crematorium in Heerhugowaard, biedt haar klanten zelfs al de garantie dat de stijgende gasprijzen tot en met 2022 geen invloed hebben op de premies of de kosten van een crematie.

"Op middenlange termijn bekijken we of er andere maatregelen nodig zijn om prijsrisico's te beperken"

uitvaartondernemer DELA

"Dela heeft enige tijd geleden de prijzen voor 2022 al vastgezet met haar leverancier. De prijs is vergelijkbaar met 2021", schrijft het bedrijf op haar website. Op 'de (midden-)lange termijn' bekijkt de uitvaartondernemer 'of er andere maatregelen nodig zijn om prijsrisico's voor haar leden te beperken'. 

Overigens benadrukt de uitvaartondernemer dat andere ontwikkelingen, zoals inflatie, wel invloed kunnen hebben op de prijzen van crematies of premies. 

Van gas naar elektra

Zowel PC Uitvaart als Dela laten weten dat ze druk bezig zijn met een interne energietransitie. Nu gebruiken beide bedrijven al groen gas, al streven ze ernaar om op termijn uitsluitend met elektrische ovens te werken. 

"Onze eerste elektrische oven wordt in 2022 in gebruik genomen in ons crematorium in Almere", vertelt Eveline de Koning van PC Uitvaart. Vergeleken bij een gasoven verbruikt een elektrische oven de helft minder energie en is daarom 'beter voor het milieu', vertelt ze. "Het is onze ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn." 

Ook Dela wil op termijn volledig overstappen op elektrische ovens, en heeft in Geleen en Maastricht de eerste exemplaren inmiddels in gebruik genomen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.