Ga naar Content

Nabestaanden uit Canada en Engeland ontroerd na zien wrakdelen Britse bommenwerper

Een deken van stilte valt woensdagmiddag over de gedenkkamer van de Britse bommenwerper BK716 in Fort Veldhuis in Heemskerk. Een traan rolt over de wangen. De herdenkingsdienst van de bommenwerper, die in de Tweede Wereldoorlog wordt neergehaald boven het Markermeer, maakt diepe indruk op de nabestaanden die uit Engeland en Canada zijn overgekomen.  

Canadezen en Engelsen geraakt tijdens 'bijzondere' herdenking Britse bommenwerper - NH Nieuws

Fiona Williams uit Canada is een nichtje van Harry Gregory Farrington, een van de zeven bemanningsleden die aan boord was van het toestel. Ze laat haar hand zachtjes over het aluminium van een stuk romp gaan. "Verbazingwekkend", fluistert ze. "Dit is wel zo bijzonder. Ik had gehoopt dat mijn moeder hier nog bij had kunnen zijn, maar ze is te oud. Ze hield veel van haar broer", aldus Fiona.

Ook nabestaande Richard Shrubsall (78) is zichtbaar onder de indruk. Met zijn stok wijst hij naar zijn vader op een foto, die hij door de tragedie nooit heeft gekend. "Dit bezoek brengt me een stapje dichter bij mijn vader en zijn moedige daad. Het is dapper en we moeten dankbaar zijn voor wat ze aan boord van het vliegtuig hebben gedaan voor onze vrijheid. Maar ook ben ik dankbaar voor voor het werk dat is geleverd door mijn Nederlandse vrienden hier met deze erkenning en inzet."

De bemanning van de Short Stirling BK716 crasht op 30 maart 1943 in het Markermeer na een vuurgevecht met een Duitse nachtjager (tekst gaat verder onder de foto):

Foto: Aangeleverd

De stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 dacht jarenlang dat het om toestel BK710 zou gaan. In 2019 bleek echter na nieuw forensisch onderzoek dat het gaat om de BK716. Een ander vliegtuig, met andere officieren aan boord. Dit is later tijdens de berging in 2020 door Defensie bevestigd.

Johan Graas, voorzitter van de vrijwilligersorganisatie, staat daarom voor de tweede keer met nabestaanden bij de onderdelen van het toestel. "Ik voel vandaag de dankbaarheid van de mensen die hier zijn. Ze hangen allemaal om mijn nek om me te bedanken. En dat is waar we het natuurlijk voor doen. Maar ook de duikers, de KNRM en de gemeente Almere hebben veel werk verzet om de berging te realiseren."

Rustplaats

Nabestaanden hebben een verzoek aan de overheid gedaan om de stoffelijke resten van hun familieleden te bergen. Ze willen een laatste eervolle rustplaats voor de vliegers. Graas: "Hopelijk gaat dat volgend jaar eindelijk gebeuren. Dat is wat deze helden verdienen."

Het bezoek van alle nabestaanden aan Fort Veldhuis:

Foto: Dennis Mantz / NH Nieuws

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]