Ga naar Content

Monumentale molen De Otter wint Molenprijs 2021 en ontvangt 75.000 euro

Houtzaagmolen De Otter aan de Kostverlorenvaart in West is de winnaar in de race naar de jaarlijkse Molenprijs. Dat maakte de organisatie van de Molenprijs vanmiddag bekend. De monumentale molen uit 1632 ontvangt door de titel 75.000 euro aan prijsgeld.

Foto:

De molen was een van de vijf genomineerden die mee deed aan de jaarlijkse molenwedstrijd. De Otter wil het gewonnen geld onder andere gebruiken om de droogloodsen van de molen te repareren en een museum voor de molen op te richten.

Oudste molen ter wereld

De monumentale molen was de eerste houtzaagmolen die de stad vroeger kende. Het gezaagde hout van de molen werd gebruikt voor het bouwen van huizen en schepen in de 17e eeuw. De molen was de eerste van 82 houtzaagmolens die destijds aan de rand van de stad werden gebouwd. Zelfs na 400 jaar draait de molen nu nog iedere week. Elke dinsdag kunnen buurtbewoners de wieken van de oudst bestaande molen van dit type ter wereld nog zien draaien. 

Schermermolen op plek drie

De Bovenmolen G in Schermerhorn werd uiteindelijk derde in de race. "Heel jammer", laat Ruud van Lier namens de Schermer Molens Stichting weten. Het geldbedrag zou goed van pas zijn gekomen voor de reparatie van de Bovenmolen, waarvan deze zomer plots een wiek afbrak.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]