Amsterdam

NL
V

Bedreiger Lale Gül krijgt één jaar cel en komt volgende maand alweer vrij

13 oktober 2021, 13.45 uur · Aangepast 13 oktober 2021, 15.44 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De rechtbank heeft Oguz Ö. (19) veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, wegens het bedreigen van schrijfster Lale Gül. Dit schrijft Het Parool, de krant waar Gül ook columnist is.

Het vonnis betekent dat Ö. eind deze maand de gevangenis kan verlaten want hij zit al ruim een halfjaar vast. Hij heeft een contactverbod met Gül en staat onder toezicht van de reclassering. Als hij vrij is moet hij zich melden bij een kliniek om zich te laten behandelen tegen zijn persoonlijkheidsstoornissen.

De rechtbank acht bewezen dat Gül is bedreigd door Ö. en dat hij heeft gedreigd met een terroristisch misdrijf. De rechter spreekt van zeer ernstige bedreigingen gericht tegen een schrijfster, een vertolker van het vrije woord pur sang. Gül ontving meerdere dreigementen na het verschijnen van haar boek Ik Ga Leven en is ondergedoken.

Tegen de rechter zei Ö. woede te hebben gevoeld over Güls boek en dat hij haar daarom angst wilde aanjagen. Wel ontkent hij extremistisch gedachtegoed aan te hangen. Onderzoekers zeggen wel een beginnend radicaliseringsproces bij hem te hebben gesignaleerd. 

De strafeis hing samen met de grote impact van de bedreigingen op Gül, die tot de dag van vandaag bang is, aldus het OM. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]