Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Yavuz O. (22) opgepakt voor terroristische dreiging naar Mark Rutte: "Knallen maar"

13 oktober 2021, 12.10 uur · Aangepast 13 oktober 2021, 15.36 uur · Door Robin Antonisse

De politie heeft deze zomer een 22-jarige Amsterdammer opgepakt die mogelijk een moordaanslag wilde plegen op premier Rutte. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Den Haag. De man, Yavuz O., wordt ervan verdacht opruiende berichten te hebben geplaatst in openbare Telegram-groepen.

Volgens de aanklacht schreef O. in december 2020 dat de 'meeste Nederlanders toch een hekel hebben aan die Rutte'. En ook: "Zou je het in je hebben om ze allemaal te shooten? Gewoon vanuit een auto. Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar." Daarnaast zou hij hebben geschreven dat hij 'revolutionairen' zocht, geen demonstranten. "Shooters, hitters, gewapend, geweld. Alles toegestaan."

O. zou zijn plannen met anderen hebben besproken. Daarbij zou hij gesproken hebben over 'het bestormen van het parlement', 'het laten bloeden van die teringbende' en 'het afknallen van Rutte als hij buiten gaat fietsen'. 

Opgerold Telegram-kanaal

De berichten zijn volgens justitie geplaatst in het openbare Telegram-kanaal 'De Bataafse Republiek', dat eerder deze week werd opgedoekt door vanwege opruiende en bedreigende berichten.

Volgende week staat bij de rechtbank in Den Haag een pro-formazitting gepland.De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld.  Yavuz O. worden drie dingen ten laste gelegd: opruiing tot een terroristisch misdrijf, het inwinnen van inlichtingen ten voorbereiding van zo'n misdrijf en bedreiging met een terroristisch misdrijf.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]