Start van hoofdcontent

BLOEMENDAAL

nl

Oude provinciale grenspalen door 'tekenfoutje' bijna van de monumentenlijst geschrapt

11 oktober 2021, 14.12 uur · Aangepast 11 oktober 2021, 17.51 uur · Door Paul Tromp

Het scheelde niet veel of de provincie Noord-Holland had ten onrechte een provinciaal monument aan Zuid-Holland 'weggegeven'. Het gaat om de ruim 100 jaar oude grenspalen langs de Kennemerbeekweg in Bennebroek. Door onderzoek van Bennebroeker Martin Bunnik kon de fout op tijd worden hersteld en blijven de palen toch op de Noord-Hollandse monumentenlijst staan.

De zestien granieten palen werden in 1901 langs de Kennemerbeekweg geplaatst om de grens tussen Noord- en Zuid-Holland te markeren. Aan de Noord-Hollandse zijde van de paal staat de 'B' van Bennebroek, aan de Zuid-Hollandse zijde de 'H' van Hillegom. Sinds de jaren '80 staan ze op de Noord-Hollandse provinciale erfgoedlijst. 

Tekst loopt door na foto.

Een grenspaal in Bennebroek - NH Nieuws / Paul Tromp

Op die erfgoedlijst staan nog zo'n 500 monumenten. De provincie bekijkt jaarlijks of de lijst nog wel helemaal 'up to date' is. En zo werden de grenspalen onlangs ook weer eens onder de loep genomen. Tot grote verbazing van de provincie zelf bleek uit dat onderzoek dat de palen niet óp, maar óver de grens stonden. Dus in Zuid-Holland. Daarom stelde Noord-Holland voor om ze aan de zuiderburen over te dragen. 

'Op de verkeerde kaart gekeken'

Bennebroeker en amateurhistoricus Martin Bunnik schrok van dat voornemen. Hij vermoedde dat de provincie een fout had gemaakt en op een verkeerde kaart had gekeken. Uit zijn eigen onderzoek bleek namelijk dat de grenspalen wél op de goede plek stonden, nog steeds exact op de grens tussen beide provincies.

De palen zouden volgens Bunnik daarom ten onrechte en te makkelijk aan Zuid-Holland worden overgedragen. De provincie Noord-Holland moest volgens de Bennebroeker niet te lichtzinnig met de historische feiten omgaan. "De palen zijn destijds ook in opdracht van de provincie Noord-Holland geplaatst, Zuid-Holland heeft er slechts een klein deel aan meebetaald." Kortom, het mogen dan wel grenspalen zijn, gevoelsmatig zijn ze meer Noord- dan Zuid-Hollands, vinden ze in Bennebroek. 

Tekst loopt door na foto.

Een verzakte grenspaal - NH Nieuws / Paul Tromp

En Bunnik krijgt nu dus gelijk. De provincie deed naar aanleiding van zijn zienswijze nogmaals onderzoek naar de grenspalen en kwam tot dezelfde conclusie. "Gebleken is, dat de grens tussen Noord- en Zuid-Holland op de kaarten vanuit het kadaster niet goed was ingetekend. Het kadaster heeft deze fout hersteld en hierdoor staan de grenspalen wél op de grens en worden deze dan ook niet uit het erfgoedregister geschreven", zo luidt de conclusie van de provincie. 

Martin Bunnik reageert maandag verheugd op het nieuws. "Leuk om te horen. Ik waardeer het erg dat de provincie serieus naar mijn zienswijze heeft geluisterd." 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]