Ga naar Content
Amsterdam

Automobilist die onder invloed van lachgas op omstanders inreed moet cel in

9 oktober 2021, 21.26 uur · Aangepast 9 oktober 2021, 21.49 uur
Door: Robin Antonisse · Foto:

De rechtbank heeft deze week een automobilist veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, voor het inrijden op een groep van vijf mensen in Amsterdam. Dat gebeurde nadat een van hen hem had aangesproken op zijn rijgedrag. 

Het incident vond op 22 augustus 2020 rond 03:35 uur plaats. De bestuurder zat samen met een andere man in een van een autodeelbedrijf gehuurde rode auto en had tijdens het rijden een ballon met lachgas in zijn mond. Bovendien speelden ze op hoog volume een politiesirene af. Op bedrijventerrein Sloterdijk parkeerde hij de auto half op de stoep en werd hij aangesproken.

Worsteling

Vervolgens ontstond er een worsteling tussen de bijrijder en de man die de bestuurder aansprak. Omstanders raakten erbij betrokken en de bijrijder stapte weer in de auto. De bestuurder reed achteruit, maakte een rondje en reed daarna richting de groep waarmee het conflict ontstaan was. 

De automobilist raakte daarbij een geparkeerde scooter en een geparkeerde auto, waar op dat moment iemand in zat. Daarna reed hij weer een rondje en reed hij weer op de groep in te. De slachtoffers renden tussen geparkeerde auto's weg om te voorkomen dat ze geraakt werden. Uiteindelijk rende de groep via een open deur een parkeergarage in. 

"Gebleken is dat het voor de slachtoffers een zeer angstige en intimiderende situatie is geweest"

rechtbank amsterdam

Volgens de rechtbank heeft de bestuurder zich schuldig gemaakt aan poging tot zware mishandeling. "Het agressief inrijden op voetgangers is heel gevaarlijk en gebleken is dat het voor de slachtoffers een zeer angstige en intimiderende situatie is geweest die grote impact op hen en hun veiligheidsgevoel heeft gehad. Het is een geluk dat de slachtoffers niet zwaar gewond zijn geraakt."

De automobilist, die alle beschuldigingen ontkende, moet in totaal 3000 euro schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. Ook mag hij een jaar geen auto meer rijden.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]