Sport

NL
V

Europese titel op koppelkoers voor baanwielrenner Yoeri Havik

9 oktober 2021, 20.49 uur · Aangepast 13 oktober 2021, 17.25 uur · Door Stef Swagers

Samen met Jan-Willem van Schip is Yoeri Havik uit Avenhorn vanavond Europees kampioen geworden op de koppelkoers. In het Zwitserse Grenchen reden de baanwielrenners tactisch een geweldige wedstrijd, waardoor ze België en Portugal achter zich hielden.

Yoeri Havik (l) juicht met maatje op de koppelkoers Jan-Willem van Schip - Pro Shots / Michael Bulder

Havik en Van Schip namen als eerste een rondje voorsprong op de rest van het veld. Daarmee kwamen ze aan de leiding, omdat je twintig punten krijgt als je het peloton op een ronde achterstand zet. Via de tussensprints, waar maximaal vijf punten te verkrijgen zijn, kwamen België en Italië daarna langzaam dichterbij.

Het lukte Rusland en Portugal ook om een ronde voorsprong te nemen. Op het moment dat de Portugezen weer aansloten besloot Havik om te demarreren. Binnen no time hadden de Nederlanders een tweede ronde voorsprong, waardoor de Europese titel al zo goed als binnen was. In de slotfase kwam het goud niet meer in gevaar.

In 2007 werd een Nederlands duo voor het laatst Europees kampioen. Het waren toen geboren Amsterdammer Jens Mouris en Peter Schep die in Alkmaar het goud pakten.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de uitzending op NH Radio
  • De talkshow 'De Aftrap' is iedere vrijdag te zien om 18.15 uur, 20.15 uur en 22.15

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]