Ga naar Content

De Peiling: de overheid moet de energieprijzen bevriezen

De sterke stijging van brandstofprijzen zorgt voor veel kopzorgen bij de Nederlandse consument. De verwachting is dat de kosten voor aardgas en stroom zo veel stijgen dat veel mensen hun rekening niet meer kunnen betalen en letterlijk in de kou staan. De toestand heeft zelfs een naam gekregen: energiearmoede.

Foto: Adobe Stock

Naast een stijgende energierekening, gaan we ook aan de kassa meer betalen. Zo merkt de automobilist al een tijdje aan de pomp dat hij dieper in de buidel moet tasten. Andere brandstoffen die uit olie worden gewonnen zijn plastic, verf, piepschuim en zelfs tandpasta. Ook deze materialen zullen door de stijgende olieprijs duurder worden.

Oorzaken

Oorzaken van de stijgende energieprijzen zijn de verminderde energievoorraden, het economisch herstel waardoor de vraag naar energie stijgt, het koude voorjaar, er wordt minder gas vanuit Rusland geleverd en er zijn minder fabrieken voor vloeibaar gas.

Demissionaire minister van Economische Zaken Minister Blok antwoordt dat het kabinet 'de vinger aan de pols houdt' op de vraag of de Nederlandse gasprijzen ook aan banden wordt gelegd, zoals in Frankrijk het geval is. Hij wees erop dat bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer 500 miljoen euro is vrijgemaakt om de energiebelasting te verlagen, meldt de NOS.

Vind jij dat de overheid meer moet doen om de energieprijzen laag te houden? Wat voor maatregelen neem jij om energie te besparen? 

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].