Ga naar Content

Cruiseschip MSC Magnifica vaart nieuwe winterroute: "Goed voor werkgelegenheid"

Winter komt eraan en corona is nog niet weg, maar toch komt cruiseschip MSC Magnifica tussen november en april 22 keer naar IJmuiden. Dat deed het 's winters niet eerder. "Dat maakt deze reisplanning spannend, ze hebben eigenlijk geen ervaring op deze route in deze tijd van het jaar", zegt Alexander Coesel, manager logistiek bij KVSA, dat de IJmuidense Felison Cruise Terminal beheert. 

Twee cruiseschepen in IJmuiden - Foto: Felison Cruise Terminal

'Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleren en slechte schepen', moet het Zwitserse MSC Cruises, organisator van de cruise, gedacht hebben. Volgende maand begint de doorlopende toer van MSC Magnifica. Daarin doet het schip gedurende 22 weken vijf Noord-Europese havens elke week een keer aan: Le Havre (Frankrijk), Zeebrugge (België), Hamburg (Duitsland) Southampton (Engeland) en natuurlijk: IJmuiden.

Vanuit de verschillende havens kunnen reizigers in een week een dagje doorbrengen in Parijs, Brussel, Brugge, Hamburg, Londen en Amsterdam, is het idee.

'Een spontaan idee'

De Noord-Europese rondreis is bijzonder, zegt Alexander Coesel, want: "Normaal gesproken zakken cruiseschepen in deze tijd af naar Mediterraans gebied."

De nieuwe route van de ruim driehonderd meter lange Magnifica komt op hem over als 'een heel spontaan idee'. "Maandag kondigden ze de toer aan, komende vrijdag 19 november meren ze al aan. Dat is eigenlijk een heel korte voorbereidingstijd voor zo'n cruise."

Tekst gaat door onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De nieuwe rondreis past wel in een trend. "Schepen positioneren zich opnieuw door de wereld heen, er worden alternatieve dingen geprobeerd, om te kijken: wat slaat aan? Je ziet routes die er eerder nooit waren. Organisaties zijn als het ware op zoek naar de nieuwe opstelling voor volgend jaar", ziet Coesel.

En voor IJmuiden is de nieuwe aanwinst volgens hem goed nieuws: "Bijvoorbeeld voor de werkgelegenheid. Er zijn veel mensen die de operatie moeten uitvoeren. Ik noem even de kofferdragers, beveiligers. En sommige reizigers zullen naar Amsterdam gaan, maar anderen zullen IJmuiden bezoeken."

Eerste cruiseschip met passagiers

Er staan voor de komende tijd nog enkele andere aankomsten van cruiseschepen in IJmuiden gepland, maar Coesel schat dat er voor corona ongeveer dubbel zoveel binnenvoeren. Komende vrijdag komt sinds 2019 het eerste cruiseschip met passagiers de haven binnen.

Coesel verwacht dat hierna snel meer cruises gepland zullen worden: "Het is een vrij specifiek publiek dat erg van cruises houdt, en dat ze erg gemist heeft. Die mensen staan weer te springen."

De cruises komen, nu de coronasituatie in de wereld het weer toelaat, langzaam op gang, maar de regels aan boord van de MSC Magnifica blijven streng. "Alle reizigers moeten volledig gevaccineerd zijn én van tevoren een PCR-test doen. En in de terminals, waar men opstapt, volgt nog een temperatuurmeting en een antigeentest. Dus ook daar kan je er nog uitgepakt worden", benadrukt hij. 

Gescheiden bubbels

Aan boord probeert MSC de 'bubbels', de verschillende groepen mensen die samen reizen, zoveel mogelijk van elkaar gescheiden te houden.

MSC Cruises denkt zelf niet dat al die maatregelen een geslaagde cruise in de weg hoeven te staan. Volgens woordvoerder Daniëlle Groot 'is de winter één van de beste tijden van het jaar om Noord-Europa te bezoeken'. "De steden zijn niet zo druk met toeristen, het vakantie-seizoen brengt feestelijke decoraties en kerstmarkten creëren een magische sfeer."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]