Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Wortels gekapte dennen in Schoorlse Duinen moeten grote zandverstuiving voorkomen

10 oktober 2021, 08.00 uur · Door Carolien Hensbergen

De restanten van het Dr. van Steijnbos in de Schoorlse Duinen worden de komende weken met de grond gelijk gemaakt. Deze week is Staatsbosbeheer begonnen met het opruimen van de boomstronken, takken en naalden die na de kap van de dennen vorig jaar zijn achtergebleven. 

Boomstronken en dennennaalden worden de komende weken opgeruimd - NH Nieuws / Carolien Hensbergen

Afgelopen week was er nog weinig van te merken, maar de komende weken is er hinder voor bezoekers van het duingebied.  De Dr. van Steijnweg en enkele wandelpaden worden afgesloten. Een ruiterpad dat dwars door het gebied loopt, is al afgesloten en er is een omleiding ingesteld. De werkzaamheden duren tot aan de kerstvakantie.

Toch doet Staatsbosbeheer minder dan oorspronkelijk het idee was. "Zo min mogelijk omdat de natuur zich al aan het herstellen is", legt boswachter Boukelien Bos uit. "Nadat de bomen waren gekapt, zagen we een heel mooi duinreliëf en dat willen we graag behouden." Alleen waar de strooisellaag dik is, wordt deze verwijderd. De wortels van de gekapte dennen blijven deze keer zitten. Alleen de bovengrondse stammen worden verwijderd.

Quote

"Een mozaïek waar heel veel dieren en planten zich thuisvoelen"

boswachter boukelien bos

De wortelstelsels moeten voorkomen dat er grootschalige zandverstuiving optreedt. "Dat is  hier ook nooit de bedoeling geweest", zegt Bos.  

Het gekapte bos moet langzaam veranderen in wat Staatsbosbeheer een duingrasland noemt. Dus niet in een grote zandverstuiving zoals op andere plekken waar de dennenbomen zijn gekapt, wel is gebeurd. Projectleider Bos: "Wat we hier willen zijn kleine stuifplekjes afgewisseld met gras, wat struiken en stukjes heide. Een mozaïek waar heel veel dieren en planten zich thuisvoelen."  

Vinger aan de pols

Sinds 2016 probeerden verschillende stichtingen en actiegroepen de kap van bomen in het uitgestrekte duingebied van Schoorl te voorkomen. De Duinstichting sloot uiteindelijk een compromis met de provincie. Stichting Duinbes sloot zich hierbij aan, na een verloren kort geding. De actievoerders houden nog altijd een vinger aan de pols.  Ze zijn er niet gerust op dat in de toekomst niet nog meer dennenbossen moeten sneuvelen.  

Het fietspad en enkele wandelpaden in het voormalige Dr. van Steijnbos worden niet meteen afgesloten. Dat gebeurt pas over enkele weken als er materiaal moet worden afgevoerd. Voor de tijd organiseert Staatsbosbeheer eerst nog een excursie door het gebied. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]