Ga naar Content

Vlag uit bij tegenstanders vaarverbinding Loosdrecht: "Heel blij en opgelucht"

De omwonenden aan de Horndijk in Loosdrecht halen opgelucht adem: de vaarverbinding tussen het Hilversums Kanaal en de Loosdrechtse Plassen via hun geliefde Loenderveense Plas gaat namelijk niet door. Dus gaan na meer dan vier jaar de protestborden de prullenbak in. 

Strijd is gestreden - NH Nieuws

Ellen Griek en Saskia Vreeman zijn blij en opgelucht. "De vlag hangt uit, hoor", zeggen ze. Meer dan vier jaar strijden bewoners aan de Horndijk in Loosdrecht tegen een vaarverbinding door de Loenderveense Plas. Een plas die vlak voor hun deur ligt en waar op dit moment niet gevaren mag worden en natuur hoog in het vaandel staat.

Tekst gaat door onder de kaart.

'Natuur en landschap overwinnaars' 

Het gaat de omwonenden aan het hart dus richtten de Vereniging Behoud Loenderveense Plas op. Vier jaar lang voeren ze actie, praten en overleggen ze met instanties. Al die tijd zorgen Ellen en Saskia voor alle protestbordjes en spandoeken aan de Horndijk. Ze maken ze schoon, repareren ze en zorgen dat ze weer op de dijk komen.

Afgelopen maandag is het besluit gevallen om de vaarverbinding te laten varen en te focussen op alternatieven om de watersport te stimuleren. "Naar mijn idee zijn de natuur en het landschap de grote overwinnaars", vertelt Paul Linssen, voorzitter van de Vereniging Behoud Loenderveense Plas. 

De vaarverbinding

Al jaren wordt er gesproken over een 'korter rondje' Hilversum. Een directe vaarverbinding tussen het Hilversums Kanaal en de Loosdrechtse Plassen zorgt ervoor dat er kortere rondjes gevaren kunnen worden, wat meer dagjesmensen zou aantrekken.

De watersportsector is voor, omwonenden van de Loenderveense Plas - waar de vaarverbinding door heen zou gaan - zijn tegen. Dat zorgde voor een tweespalt in de stuurgroep, waar beide partijen samen met onder meer de gemeente en de provincie in vertegenwoordigd zijn. Er werd afgelopen zomer een externe adviseur aangesteld om uit de impasse te komen. 

Die adviseur, Bart Krol, heeft afgelopen tijd gesprekken gevoerd over de wenselijkheid van een vervolgonderzoek naar de vaarverbinding. En hij kwam met het advies om te stoppen met de onderzoeken naar de verbinding en te focussen op alternatieven. 

Op hun hoede

Dus kunnen de bordjes en spandoeken definitief weg. Komen ze boven hun bed te hangen? "Nee, we hebben ze genoeg gezien en ze veel te vaak opgepoetst en herschreven", zeggen Ellen en Saskia lachend.

Er is besloten om nu te kijken naar alternatieven. De vereniging blijft dan ook bestaan en op hun hoede. "Maar in de positieve zin. Want zoals het nu uitziet kunnen we meepraten en meedenken. En dat was 4,5 jaar geleden niet. Toen werd er - figuurlijk gezien - iets gelanceerd hier op de dijk. En nu zitten we aan tafel en kunnen we ook onze ideeën naar voren brengen", zegt Vreeman. "Bijvoorbeeld het opknappen van de bestaande vaarroutes en bruggen en sluizen. Dat is een project waar wij veel in zien", vult Linssen haar aan. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]