Ga naar Content

Amsterdamse ondernemer bedenkt masterplan om afvalverwerking te stroomlijnen

"Als je steeds een aparte auto moet laten komen voor het ophalen van koffiedrab, sinaasappelschillen of overrijpe bananen, dat is niet werkbaar." Daarom bedacht Joost Kamermans een platform waarop afvalstromen zo efficiënt mogelijk van afval weer grondstof worden.

De afvalmakelaar - NH Nieuws

Er komen steeds meer bedrijven die afvalproducten gebruiken als grondstof. Paddenstoelen groeien uitermate goed op koffieprut en je kunt er ook kleurstof mee maken voor kleding. Sinaasappelschillen zijn grondstof voor bonbonvulling of drank en van overrijpe bananen die je weg moet gooien kan je prima bananenbrood maken. 

Veel van deze initiatieven staan nog in de kinderschoenen en worden op kleine schaal uitgevoerd, maar Joost ziet vooral een enorme groeimarkt waarbij zo veel mogelijk afval hergebruikt wordt. Daarbij kijkt hij niet alleen naar Amsterdam, maar hij ziet in de toekomst heel Nederland en Europa als werkgebied. Om dat mogelijk te maken heeft hij een platform bedacht waar vraag en aanbod samenkomen. 

App

Met een app op je telefoon kun je aangeven welk afval opgehaald moet worden. Elektrische busjes halen alles op en brengen het naar een verzamelpunt waar het na bewerking weer grondstof is voor nieuwe producten. In Amsterdam speelt Pantar, een bedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, een belangrijke rol voor de logistiek. 

In tegenstelling tot huishoudens, hebben bedrijven vaak maar een beperkt aantal soorten afval, maar dan wel heel veel. Daarmee is het lucratief om te gebruiken als grondstof. Een koffiebar produceert dagelijks emmers vol koffieprut en sinaasappelschillen. 

Onafhankelijk

Ook bij Pantar is men enthousiast omdat afval een sector met veel toekomst is: maar ook hier geldt dat het succes een keerzijde heeft. Want voor de logistiek en verwerking van het afval zijn veel mensenhanden nodig, en die zijn ook hier steeds moeilijker te vinden. 

Het bedrijf van Joost is onafhankelijk en zoekt daarom steeds naar de beste oplossing voor het afval. "De gemeentelijke afvalstoffendienst heeft ook belangen bij de gemeentelijke verbrandingsovens. Een kostbare investering die vooral veel gebruikt moet worden", aldus de ondernemer. 

Als het aan Kamermans ligt, gaan de verbrandingsovens zo snel mogelijk dicht en wordt al het afval verwerkt tot grondstof. Hij ziet in de toekomst gespecialiseerde hightech-bedrijven die zich richten op één specifiek afvalproduct om dat te verwerken tot grondstof.  

Pak an doen
Noord- Hollanders zijn slim, innovatief en ondernemend. In het tv-programma Pak an doen kijken we hoe de nuchtere Noord- Hollander het aanpakt. We testen niet en spreken geen oordeel uit. We signaleren, kijken naar verscheidenheid en zoeken opmerkelijke initiatieven op. Wat is het geheim van succesvol zijn? En welke tips hebben ervaren ondernemers voor de beginners?

Tips? Stuur een mail naar [email protected]