Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Haarlemse horecazaken zoeken nieuwe eigenaar: "Corona heeft hier zeker mee te maken"

5 oktober 2021, 20.30 uur · Aangepast 7 oktober 2021, 08.17 uur · Door Michael van der Putten

Personele problemen, toegangsbewijzen of de oude eigenaar ziet het gewoon niet meer zitten: meer en meer Haarlemse horecazaken zijn op zoek naar een nieuwe eigenaar. Eist de coronacrisis nu zijn tol of valt het eigenlijk allemaal wel mee?

Meer en meer horezaken zoeken nieuwe eigenaar - NH Nieuws

Kim Lemmers was veertien jaar eigenaresse van Spaarne66. "Veertien jaar geleden ben ik samen met mijn twee zussen en moeder begonnen met dit restaurant. Dat hebben we toen negen jaar met zijn vieren gedaan. Een van mijn zussen vond toen een andere baan en mijn moeder is langzaam naar de achtergrond gegaan. Ik run dit nu dus zes jaar met mijn zus Sophie."

Bij de zussen speelt de coronacrisis een belangrijke rol om hun zaak van de hand te doen. "Ja, corona heeft er zeker mee te maken. We hebben altijd de visie gehad om door te gaan en wilden er voor onze gasten zijn. En nu met deze laatste maatregel, de toegangspas, dat is voor ons echt de druppel."

Pijn

Ze zagen aankomen dat het toegangsbewijs zou worden ingevoerd en stapten twee maanden geleden al naar een makelaar. Zo tegen het einde van de crisis toch afscheid moeten nemen van hun zaak doet pijn. "Dat doet zeker pijn. Maar of dit het laatste gedeelte is van de crisis, dat weet ik niet. Ik heb daar toch een beetje een hard hoofd in. Noem me maar een doemdenker, maar ik heb al voor zoveel verrassingen gestaan."

Ook restaurant Mr. & Mrs, Petossi en zoeken een andere eigenaar. "Petossi heeft inmiddels een nieuwe eigenaar gevonden en in Five Brothers Fat kun je je tijdelijk op corona laten testen", zegt Gijs Brands, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Haarlem.

De voorzitter erkent dat er zaken te koop staan en dat het een lastige periode is, maar 'misschien speelden die bedrijven al langer met het idee om hun zaak te sluiten. Elk jaar worden er zaken verkocht, nu wordt alleen corona ernaast gelegd'. 

Problemen 

Wel ziet hij dat er veel problemen spelen in de horeca. "Zoals je weet, kampen veel tenten met personeelstekorten en ook de toeristen zijn wat mij betreft meer dan welkom. Het zou echt heel fijn zijn als alles weer zo snel mogelijk normaal is."

Tekst gaat door onder de foto.

Mark Cashoek zit in zijn restaurant Specktakel - Nh nieuws

Mark Cashoek is zo iemand die al het plan had om zijn zaak te verkopen voor corona. "Januari 2020 had ik mijn twintigjarig jubileum. In mijn toespraakje liet ik al doorschemeren dat ik waarschijnlijk niet bij het volgende jubileum zou zijn. Ik was toe aan iets nieuws. Ik had toen al  een potentiële koper voor mijn restaurant Specktakel dat ik helemaal heb opgebouwd."

Roet in het eten 

Maar de coronacrisis gooide flink wat roet in het eten. Drie maanden na zijn jubileum kon Mark zijn tijdens de eerste lockdown tijdelijk zijn deuren sluiten 'en de rest is geschiedenis'. Nu, na twee zware jaren, zoekt hij alsnog een geschikte koper voor zijn 'kindje'.

"Ik heb daar wel iets ludieks voor bedacht. Ik zoek namelijk echt een geschikte persoon die Specktakel kan runnen; iemand die deze mooie zaak wilt voortzetten. Ik heb daarom een website gemaakt en een video waarin ik op zoek ga naar een juiste persoon. Je moet toch een beetje opvallen."

Zowel Kim als Mark zullen het werk wel missen. Mark: "Ik zal zeker het wijntje met collega’s na een drukke avond missen." Kim raakt zichtbaar geëmotioneerd als ze terugdenkt aan haar mooie tijd. "Ik ga dit gewoon missen, het is eigenlijk een best wel heftig besluit."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]