Ga naar Content

Celstraf voor grondverkoper die ruim twintig vooral ouderen oplichtte

De 39-jarige Franciscus S. uit Alkmaar moet van de rechtbank in Haarlem ruim zes maanden de cel in en krijgt een taakstraf van 240 uur wegens oplichting met stukken grond. Hij verkocht grond die hij vervolgens niet kon leveren. Minstens 23 mensen, vooral ouderen waren hiervan het slachtoffer. Een medeverdachte is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Foto: NH Media / Aline Bleeker

Hoewel volgens de rechter 'meerdere WhatsAppberichten suggereren' dat de medeverdachte kon weten dat hij bijdroeg aan oplichting, is er niet genoeg bewijs hem hiervoor te berechten. 

S. heeft zijn gevangenisstraf al uitgezeten in voorarrest. Daders in dit soort zaken krijgen volgens de rechter meestal een hogere straf, maar het duurde om meerdere redenen - waar S. niets aan kon doen - erg lang voordat de zaak uit 2016 voor de rechter kwam. Hierdoor valt de straf lager uit. Meegewogen is dat de Alkmaarder niet alleen zijn voorarrest heeft uitgezeten, maar ook zeven maanden met een elektronische enkelband liep en de gemaakte afspraken met de reclassering nakwam. Bovendien wil de rechter dat de Alkmaarder zo snel mogelijk de slachtoffers terugbetaalt en zolang S. in de gevangenis zit, kan hij hier niet mee beginnen.

Het Openbaar Ministerie eiste drie jaar cel tegen S.  Ook wilde het OM dat de verdachte zo'n 320.000 euro zouden terugbetalen aan slachtoffers. Omdat de rechtbank een aantal zaken (deels) niet bewijsbaar acht, is het bedrag nu lager.

Vooral oudere slachtoffers

S. deed zich in de periode van 1 mei 2014 tot en met 19 december 2016 voor als medewerker van een gerenommeerd vastgoedbedrijf. Op die manier verkocht hij stukken grond, die hij vervolgens niet kon leveren doordat ze niet bestonden of niet in zijn bezit waren. Vooral oudere mensen werden slachtoffer van S., hoewel dit volgens de Alkmaarder niet iets is waar ze op werden uitgekozen. Hij gaf tijdens de rechtszaak twee weken geleden aan dat hij vooral mensen benaderde die eerder al stukken grond hadden gekocht. "S. heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen van slachtoffers en oude werkgevers in diskrediet gebracht door soms te doen alsof hij nog bij een bedrijf werkte", zegt de rechter. "De rechtbank rekent hem dit zwaar aan."

De medeverdachte werkte in 2016 een half jaar voor S. Ook hij deed zich soms anders voor dan wie hij was, maar de rechtbank ziet te weinig bewijs dat de man wist dat het om oplichting ging. Dit is ook wat de man meermaals tijdens de rechtszaak zei. Hij zou zelf slachtoffer zijn geworden van S. en wel klanten geworven hebben, maar zich niet met de grond hebben beziggehouden.

De partijen hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Eén van de slachtoffers, de 77-jarige Henk*, was ook bij de uitspraak aanwezig. Hij liet de rechter weten het een 'juiste beslissing' te vinden. Eerder sprak hij met NH Nieuws over de manier waarop hij werd opgelicht en hoe erg hij zich ervoor schaamt. "Ik heb het alleen aan mijn vrouw verteld, mijn vrienden weten van niets", zei hij toen. Lees hier het gesprek met Henk.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]