Ga naar Content

Inwoners van Uitgeest zijn het vaakst orgaandonor, Amsterdam blijft achter

In Uitgeest en Castricum wonen relatief de meeste orgaandonoren in de provincie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 44 procent van de volwassen inwoners van Uitgeest wil na zijn of haar dood organen doneren. Hekkensluiter Amsterdam scoort een stuk minder hoog: daar wil 28 procent van de inwoners hun organen na hun dood doneren.  

Foto:

Ook andere gemeenten in het noorden van de provincie hebben relatief veel orgaandonoren. In Heiloo, Langedijk en Koggenland heeft meer dan 40 procent van de inwoners zich aangemeld. Naast Amsterdam is ook in buurgemeente Amstelveen de donatiegraad relatief laag met 29 procent.

Bij de cijfers gaat het om mensen die expliciet hebben aangegeven dat ze orgaandonor willen zijn. Het landelijk gemiddelde is bijna 35 procent. Zo'n 31 procent zegt geen organen te willen doneren en 11 procent laat die keuze aan een naaste. Ruim 23 procent heeft geen eigen keuze gemaakt en is daarmee passief orgaandonor. 

Tekst loopt door onder de kaart. 

Wijziging donorwet

Op 1 juli 2020 is de donorwet aangepast: volwassenen die geen keuze hebben ingevuld, staan in het register met 'geen bezwaar' tegen donatie.

Volgens het CBS leidt die wetswijziging ertoe dat steeds meer mensen een eigen keuze over orgaandonatie doorgeven. Bovendien neemt het aantal mensen dat zijn organen wil doneren toe. Landelijk ging het vorig jaar juli nog om 4,8 miljoen mensen, dit jaar zijn dat er al een miljoen meer.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.