In de serie 'Iconen' voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat tekenaar Jan van Haasteren. Iedereen heeft wel eens een puzzel van hem gelegd, vooral tijdens de lockdown waren ze niet aan te slepen.
Biografie
naam: Jan van Haasteren
geboren: Schiedam, 24 februari 1936
beroep: striptekenaar
erelijst: Bulletje en Boonestaak Schaal, 2006
P. Hans Frankfurtherprijs 2021
Bij de naam Jan van Haasteren denk je al snel aan zijn bekende legpuzzels. Er zijn fans die niets anders willen dan zijn puzzels leggen. Maar het succes van nu was niet vanzelfsprekend. Van Haasteren was in eerste instantie een tekenaar van bijvoorbeeld de strips als Baron van Tast en Ketelbinkie.
Van Haasteren: "Die strips zaten er als kind al in. Ik was dol op plaatjes kijken. Ik las de krant voor de strips, de rest interesseerde me niet." De strip Baron van Tast begon en eindigde altijd met een kijkplaat waarop veel te zien was.
"Ik was als kind dol op plaatjes kijken. Ik las de krant voor de strips, de rest interesseerde me niet"
Het was misschien wel leuk om van zo'n kijkplaat eens een puzzel te maken, dacht Van Haasteren. Maar de producent van puzzels was minder enthousiast. Van Haasteren: "Ze zeiden dat ze geen humoristische puzzels uitbrachten. Maar ze zouden het wel een keertje proberen. De eerste puzzel sloeg in als een bom", herinnert hij zich. "De eerste proef was al snel uitverkocht. Binnen een aantal jaren is het zo snel gegaan, die populariteit."
Tekst gaat verder na de foto
Als je, zoals wij, de originele tekeningen van Jan van Haasteren mogen bewonderen, valt op hoe precies ze zijn getekend en ingekleurd. Je zou in eerste instantie denken dat je naar een druk kijkt in plaats van naar een tekening.
"Ik ben een perfectionist. Ik moet het af en toe van me af zetten. Maar eigenlijk is het nooit goed genoeg"
Van Haasteren gaat dan ook niet over een nacht ijs. Om tot de uiteindelijke plaat te komen, heeft hij de tekening wel vier tot vijf keer overgedaan. Van ruwe schets tot nette schets. "Dat duurt ongeveer twee maanden", zegt Van Haasteren.
"Ik ben een perfectionist. Ik moet het af en toe van me af zetten. Tegen mezelf zeggen: 'Zo is het genoeg.' Maar eigenlijk is het nooit genoeg. Als de plaat af is, kan ik 'm eigenlijk nog niet uit handen geven. Wil ik toch nog even kijken of alles wel klopt. Of alles wel goed is."
Tekst gaat verder na de foto
"Als je ouder wordt, is je geheugen niet meer zo perfect. Dus ik moet terugkijken, ik moet afkijken van wat ik vroeger zelf tekende, van wat mijn beste periode was. Dat wil ik volhouden. Als het dan helemaal niet meer gaat, moet ik stoppen. Maar dat wil ik niet, absoluut niet."
Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen
Download de app
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.