Ga naar Content

Contracten huurders Zandvoortse camping plots niet verlengd: "Wijken voor de rijken"

Het lijkt erop dat meer dan tweehonderd huurders op de Zandvoortse camping Sandevoerde hun geliefde stekje op de camping kwijt gaan raken. De nieuwe eigenaar van de camping wil dat de stacaravans na vele jaren plaats gaan maken voor luxe vakantiewoningen. De contracten van de trouwe gasten, voornamelijk Amsterdammers, worden niet verlengd. Ze laten het er niet bij zitten.

Na ruim 40 jaar moeten Amsterdammers Ans en Joey naar een nieuwe camping op zoek - NH Nieuws

"Het is hier één grote familie", aldus Ans Roelofs. Als het winter is, kan ze niet wachten tot de zomer aanbreekt zodat ze weer naar haar stacaravan op Sandevoerde kan gaan. Dat doet ze al 46 jaar lang, samen met haar zoon Joey. "We wonen in de Jordaan, hebben geen tuin en dan is het een verademing om hier weer te komen", vertelt hij. Ook zíj hebben van de nieuwe eigenaar te horen gekregen dat hun contract niet meer wordt verlengd. En die boodschap is hard aangekomen. 

"Kamperen is voor ons soort mensen niet meer mogelijk"

Ans Roelofs

Ans en Joey komen nu samen met de andere huurders in verzet tegen de plannen van de nieuwe eigenaar. Geert Sijtzema is één van de 'protestleiders'. "We moeten wijken voor de rijken, dat is mijn leus geworden. Het betekent dat de normale recreant hier weg moet en er worden bungalows gebouwd die voor 250.000 euro aan te schaffen zijn." Hij zegt in Zandvoort een tendens te zien waarbij het dorp langzaam verandert in een soort 'Saint Tropez aan de Noordzee'. En dat zou ten koste gaan van 'de gewone recreant'.  Ans sluit zich daarbij aan. "Kamperen is voor ons soort mensen niet meer mogelijk."

Onderzoek naar vergunningen

De huurders zoeken nu met een advocaat uit of de nieuwe eigenaar niet te kort door de bocht gaat en zij daardoor misschien de dupe worden. Ze vermoeden namelijk dat er voor de bouw van de luxe lodges vergunningen nodig zijn, maar dat die niet zijn aangevraagd bij de gemeente of provincie. "De camping ligt in een Natura 2000-gebied en dat is beschermd gebied. Als je daar iets in de infrastructuur wil veranderen of wil bouwen, dan heb je daar vergunningen voor nodig. En zover wij weten zijn die er niet", aldus Geert Sijtzema. 

Tekst gaat verder onder de foto.

De stacaravans op camping Sandevoerde - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Jaap-Jan Smit van projectontwikkelaar Dutchen, die het geplande bouwproject op Sandevoerde uitwerkt en afhandelt, laat in een schriftelijke reactie weten dat hij de emoties bij de huidige huurders goed begrijpt, maar dat er qua procedures niets mis is gegaan. "Er is veel begrip voor het gevoel van de huurders, het valt ongetwijfeld niet mee om een plek te verlaten waar veel goede herinneringen zijn gemaakt. Vanuit Dutchen zien we de mogelijkheid om op een andere wijze de locatie te exploiteren", schrijft hij. "In het bestemmingsplan zijn de kaders vastgelegd waarbinnen een plan gerealiseerd kan worden. De ontwikkeling is binnen deze kaders vormgegeven."

Gemeente: 'Leuk, maar liever woningbouw'

Een woordvoerder van de gemeente Zandvoort laat weten dat het college zich kan vinden in een 'hoogwaardige recreatieve functie van het terrein, gezien de wens van Zandvoort om het hele jaar rond aantrekkelijk te laten zijn voor toeristen.' Én dat de plannen van de nieuwe eigenaar ook aan de eisen van het huidige bestemmingsplan voldoen.

Opvallend is wel dat het college onlangs nog meldde, na vragen van  het CDA, dat het liever woningbouw had gezien op de grond van Sandevoerde. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Zo zag camping Sandevoerde er in de jaren '60 uit - Foto: Noord-Hollands Archief

De contracten van de recreanten werden telkens per jaar verlengd en daar wordt nu dus mee gestopt. Dat betekent dat alle huurders in maart 2023 moeten zijn vertrokken. Zij stappen nu eerst naar de geschillencommissie van de Recron, de overkoepelende brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, om uit te zoeken of het hele proces wel juist verloopt. Ze zeggen dat ze een vergoeding hebben aangeboden gekregen om de caravans weg te kunnen halen, maar dat die niet afdoende is.

Projectontwikkelaar Dutchen heeft vertrouwen in een goede afloop. "Recreanten hebben een overeenkomst op basis van de Recron-voorwaarden die wij respecteren en waarnaar wij handelen. Indien hierover een geschil ontstaat kunnen beide partijen naar de desbetreffende geschillencommissie of rechter."

Laatste zomerseizoen?

De poort van Sandevoerde is vanaf vandaag voor een paar maanden gesloten voor de winterstop. In het voorjaar komen Ans en Joey terug voor mogelijk hun laatste zomer op Sandevoerde. "Ik ben er bang voor, maar we hopen het van niet", zegt ze.

Samen met Joey verlaat ze even voor het middaguur het terrein. Een laatste achtergebleven recreant wil nog snel even iets kwijt. "Weet je nog wat het ergste is? Een paar jaar geleden is ons mondeling nog beloofd dat we hier mochten blijven staan. Enkele mensen hebben toen nog voor duizenden euro's in hun caravans geïnvesteerd." Projectontwikkelaar Dutchen laat weten dat die afspraken bij hen niet bekend zijn. 

Het zwembad op camping Sandevoerde - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]