Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Warm hart voor kasseien: wielervrienden omarmen Oudorper hobbelweg

1 oktober 2021, 11.11 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

De Munnikenweg in Oudorp is een juweel van een weg die wat wielerfanaten betreft absoluut behouden moet worden voor de wielersport. De strook met kasseien werd in de dertiende eeuw aangelegd door Floris V en is inmiddels een monument. Met de oprichting van de 'Kasseivrienden' willen liefhebbers de kasseienroutes actief gaan onderhouden.

Kassei vrienden omarmen munnikenweg - Alkmaar Centraal

"Dit is één van die mooie kasseistroken die er nog in vol ornaat bij ligt. En dat is het doel van de Kasseivrienden: dat ze er allemaal zo mooi bij komen te liggen als de Munnikenweg", vertelt Rens Müller van wielerblad Bicycling aan mediapartner Alkmaar Centraal.

Daarom werd de lancering van de Kasseivrienden georganiseerd óp de Alkmaarse Munnikenweg. "En de bedoeling is ook echt om - net als de Franse Les Amis de Paris-Roubaix die de kasseien van de beroemde wielerklassieker onderhouden - ook hier actief de weg netjes en mooi te houden."

Laurens ten Dam

De lancering werd officieel door het overhandigen van een kassei. Lokale wielervedette Laurens ten Dam overhandigde de steen aan cabaretier Leo Alkemade. Hij is een echte wielerfanaat en columnist voor Bicycling: "Fietsen is wat mij betreft allesomvattend, je kunt er je kop lekker mee leeg maken en het maakt voor mij een belangrijk deel uit van mijn leven."

Niet geheel toevallig werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de opgetrommelde wielrenners meteen deel uit te laten maken van zijn nieuwe videoclip. En iets met wielrenners doen in Alkmaar zonder daarbij Ten Dam en Joeri Stoop (organisator van de Ronde van Oudorp, red.) tegen het lijf te lopen is vrijwel onmogelijk.

Balder Stoop, een van de jongste wielrennende telgen aan de Stoop-stamboom, was samen met zijn vader naar de lancering gekomen om ook zijn liefde aan de kasseien te verklaren: 'Het hobbelt zo lekker en je kunt er hard overheen.'

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]