Ga naar Content

Jopie (82) heeft na anderhalve maand nog altijd geen passende woning

Jopie Glas (82) uit Egmond aan Zee wacht nog steeds op een benedenwoning. Met haar reuma komt ze slechts met zeer grote moeite de trap af om boodschappen te doen en daarom zoekt ze al twee jaar naar een passend huis. In augustus kwam ze in het nieuws toen de beganegrondwoning onder haar aan haar neus voorbijging. Geëmotioneerd vertelde ze aan NH Nieuws over haar penibele situatie.

Jopie (82) zit vast in haar bovenwoning: "Ik ben ontzettend bang dat ik vereenzaam" - NH Nieuws

Inmiddels zijn we anderhalve maand verder, en Jopie woont nog altijd in haar bovenwoning. "Er zijn haar wel een aantal woningen aangeboden, maar daar zat geen passende tussen", vertelt haar zoon Ab Glas aan NH Nieuws.

"Die waren allemaal ver buiten het centrum van Egmond aan Zee, wat betekent dat ze een half uur moet lopen om bijvoorbeeld naar de supermarkt te gaan. Dat is voor mijn moeder hetzelfde obstakel als die trap."

Overdonderd door reacties

Na de aandacht voor Jopie in het nieuws, volgde een vloedgolf aan reacties. "We zijn echt overdonderd door de vele steunbetuigingen. Ook kregen we berichten van mensen die wilden ruilen, maar daar zat niks bij. Mijn moeder wil in Egmond blijven en dicht bij het centrum, zodat ze dat wat ze nog kan op haar leeftijd, nog zo lang mogelijk kan blijven doen."

Alkmaarder Abdessamad (30) woont in een woon-zorgcomplex

Een van de vele reacties op de video met Jopie kwam van de 30-jarige Abdessamad uit Castricum. Hij is diep geraakt door de situatie van de Egmondse, maar ook verbaasd dat hij als jongere wél een seniorenwoning kreeg toegewezen door verhuurder Kennemer Wonen.

Vanmiddag vertelt hij daarover bij NH Nieuws. "Ik woon als enige jongere tussen de bejaarden, maar pas hier natuurlijk niet. Ik hou met alles rekening met mijn oudere buren, maar 'jong zijn' kan ik hier niet. Hoe kan het dat Jopie niet, maar ik wel zo'n woning krijg?"

Kennemer Wonen bood na het zien van de video haar excuses aan aan Jopie. "Dat hebben ze uitgebreid gedaan", zegt Ab Glas. "Ze hebben uitgelegd hoe ze wel in aanmerking kan komen voor een benedenwoning. Ook hebben we afgesproken dat wanneer we een woning zien, we elkaar bellen. We hebben er vertrouwen in dat het uiteindelijk gaat lukken."

"Er zijn passende seniorenwoningen in het dorp aanwezig. We moeten alleen wachten tot die vrijkomen, en daar hebben we geen invloed op. Mijn moeder wil nu vooral rust en rustig wachten tot er goed nieuws komt."

Reactie Kennemer Wonen

"Op dit moment woont mevrouw Glas inderdaad nog in de betreffende bovenwoning in Egmond aan Zee", laat een woordvoerder van de woningcorporatie weten. "Wij hebben contact gehad met de familie van mevrouw Glas, en aangegeven hoe zij in aanmerking kan komen voor een woning die beter past bij haar situatie."

"Er is geen tijdsindicatie te geven hoe snel mevrouw Glas een andere woning zal hebben. Ze heeft een flink aantal inschrijfjaren en voldoet aan de voorwaarden om snel in aanmerking te komen voor een andere woning. Dus zodra zij reageert op een gewenst huis, bestaat er grote kans dat zij daar naartoe kan verhuizen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]