Ga naar Content

Langste kitesurftocht ter wereld gaat naar Den Helder: "Het is een magnifiek gezicht"

Kitesurfers staan vandaag voor de monstertocht 'Hoek tot Helder'. Bijna 400 deelnemers varen vandaag van Hoek van Holland in Zuid-Holland helemaal naar Den Helder, een tocht van 130 kilometer. Dit doen ze voor een goed doel: de Hartstichting. "De eerste deelnemers zijn al bij Zandvoort!", zegt initiatiefnemer van de tocht Martijn van Dijk.

Foto: Martijn van Dijk

Dit jaar is de vierde editie van de kitesurftocht. In 2016 kwam Martijn van Dijk met het idee om dit evenement te organiseren en om op die manier geld op te halen voor de hartstichting. "Mijn vriendin heeft een hartafwijking, daarom deze actie voor de hartstichting", vertelt hij. "Ik kite al sinds mijn 16e en wilde altijd al deze tocht maken. Toen dacht ik: daar kunnen we ook gewoon een evenement van maken."

Op dit moment staat de teller al op 593.000 euro. "Dat is een fantastisch bedrag, ik hoop dat we de 600.000 euro halen aan het eind van de dag." Van Dijk rijdt in een van de volgauto's mee over het strand. De tocht verloopt volgens plan. "De laatste deelnemers zijn net vertrokken en de eersten hebben Zandvoort al bereikt."

Trotse vader

Twee deelnemer zijn de broers Wouter (23) en Martijn (20) Smeets uit Beverwijk. Hun vader Rene Smeets volgt zijn zoons vandaag. "Het zijn echt mijn kanjers", vertelde hij vanochtend trots op NH Radio

De twee broers hebben veel kite-ervaring, dus Rene denkt dat ze de tocht van 130 kilometer gaan halen. "De jongens zijn al jarenlang aan het kitesurfen. Hebben nationale en inter-nationale wedstrijden gevaren. Dus fysiek en kite-technisch kunnen ze deze tocht wel aan", zegt Rene.

"Al die vliegers, ik zal zeker gaan kijken als je in de buurt van het strand bent. Het is een magnifiek gezicht"

Rene Smeets - Vader van deelnemers Wouter (23) en Martijn (20)

Ondanks de ervaring moesten zijn zoons toch flink aan de bak in de voorbereiding op deze tocht. "Tijdens corona waren er weinig wedstrijden dus ze moesten wel weer gaan trainen in de sportschool voordat ze het water op gingen", vertelt hun vader. 

Rene geniet van het uitzicht dat hij de hele ochtend al heeft. "De omstandigheden zijn goed en het ziet er prachtig uit op het water. Al die vliegers, ik zal zeker gaan kijken als je in de buurt van het strand bent. Het is een magnifiek gezicht."

Over het kanaal

De tocht kan niet volledig worden afgelegd. Bij het Noordzee-kanaal in IJmuiden moeten de kiters het water uit voor de veiligheid. "Ze worden daar met de bus over het kanaal gereden en ze kunnen in Wijk aan Zee weer het water op. Dan varen ze door naar Den Helder", legt initiatiefnemer Martijn van Dijk uit. 

Rene Smeets gaat ervan uit dat zijn zoons Den Helder wel gaan halen. En zo niet, dan zwaait er ook wat. "Dan kunnen ze terug gaan lopen vanuit Den Helder", zegt hij lachend.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.