Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

College Bergen houdt vast aan inperking toeristische verhuur eigen woning in kustdorpen

29 september 2021, 18.30 uur · Aangepast 29 september 2021, 18.41 uur · Door Anne Klijnstra

Eigenaren van een (tweede) woning in Bergen aan Zee en Egmond aan Zee mogen hun huizen niet langer dan drieënzestig dagen per jaar verhuren aan toeristen. Het gemeentebestuur van Bergen komt met dit voorstel na opnieuw alle stukken te hebben bestudeerd. Voor de zomer werd een vergelijkbaar plan nog te onduidelijk gevonden door de gemeenteraad.

Dat meldt de gemeente Bergen vandaag.

In de hele gemeente geldt al dat eigen woningen niet meer dan drieënzestig dagen per jaar mogen worden verhuurd. Voor de kustdorpen wil het college van B&W geen uitzondering maken. "Woningen zijn er om in te wonen", stelt wethouder Klaas Valkering. "Het is geen verdienmodel voor beleggers, zeker niet met de huidige woningnood."

Spanningen

Voor de zomer leidde het collegebesluit nog tot spanningen tussen vaste bewoners en eigenaren/verhuurders van een tweede woning in de terrasflat in Egmond aan Zee.

Volgens verhuurders werd jaarrond-verhuur in de terrasflat tientallen jaren gedoogd. Bovendien levert de inperking niet de gewenste ruimte op de woningmarkt op, vertelden ze eerder in onderstaande video.

Vaste bewoners van de flat, die alleen anoniem hun verhaal wilden doen, vrezen juist voor hun woongenot. "We hebben allemaal onze eigen belangen. Wij ondervinden bijvoorbeeld ook overlast door de verhuur. Maar met negen weken verhuur per jaar kunnen wij leven."

Tekst gaat verder onder video

Verhurende woningeigenaren zien niets in inperking verhuur - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

In het nieuwe collegebesluit is onder meer een tijdlijn opgenomen over wat er in het verleden wel en niet is toegestaan in de verhuur van eigen woningen in beide kustdorpen. Daaruit zou blijken dat verhuur in de terrasflat nooit is toegestaan.

Volgende maand bespreekt de gemeenteraad het voorstel. Als die akkoord gaat, dan blijft de nu al geldende meld- en registratieplicht voor de maximale verhuur van drieënzestig dagen in Bergen aan Zee en de terrasflat in Egmond bestaan.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]