Ga naar Content

Stationsgebouw Abbekerk-Lambertschaag nu een provinciaal monument

Het vervallen stationsgebouw van Abbekerk-Lambertschaag is een provinciaal monument geworden. Dat hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland besloten. "Een bekroning op de waarde van het pand", vindt René van den Broeke van de Museum Stoomtram.

Station Abbekerk-Lambertschaag. - Foto: Sander Huisman / WEEFF

Het museum is sinds een jaar eigenaar van het pand, dat langs de A7 en middenin de weilanden staat. Zij willen het afgetakelde pand herstellen, zodat het onderdeel kan uitmaken van de stoomtramlijn Hoorn-Medemblik. "Op deze manier wordt de collectie en daarmee de lokale spoorverbinding zo optimaal mogelijk beschermd", vertelt Van den Broeke. 

Over de streep

Dat het voormalig station nu een provinciaal monument is, kan mogelijk deuren openen voor het museum. "Het kan financiers over de streep trekken om te investeren in het stationsgebouw", legt Van den Broeke uit. Daarnaast kan het pand in aanmerking komen voor een subsidie vanuit de provincie voor de restauratie. 

Want dat is nodig. Het station stamt uit 1887 en is in de jaren flink veranderd en vervallen geraakt. De eerste stap is dat het gebouw bewoonbaar wordt gemaakt. Een vrijwilliger van het museum gaat erin wonen, zodat het gezekerd is voor de toekomst. 

"Het kan financiers over de streep trekken om te investeren in het stationsgebouw"

René van den broeke - museum stoomtram hoorn-medemblik
Daarna maakt het museum een plan om het stationsgebouw te herstellen en wordt er gekeken hoe ze het gebouw straks kunnen gebruiken. "Het stationsgebouw heeft een strategische ligging. Het ligt precies tussen Hoorn en Medemblik in. Ik zit te denken aan een extra tussenstop", aldus Van den Broeke. 

Onlangs maakte WEEFF verslaggever Sander Huisman een reportage over het stationsgebouw: 
Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]