Ga naar Content

Celstraf geëist tegen Haarlemmer in internationale fraudezaak: honderden gedupeerden

Het Openbaar Ministerie eist respectievelijk vijf en vier jaar gevangenisstraf tegen Emade E. (42) uit Haarlem en Michel G. (49) uit Winterswijk in een oplichtingszaak uit 2011, waarbij miljoenen euro's en dollars werden verduisterd en honderden beleggers slachtoffer werden. Ook wil justitie dat ze geld terugbetalen aan de slachtoffers.

Rechtbank Haarlem - Foto: NH/ Dimitri Walbeek

De rechtszaak tegen de twee verdachten begon vorige week al in de rechtbank van Haarlem, maar door de complexiteit van de zaak zijn er meerdere zittingsdagen voor uit getrokken. Het kostte het openbaar ministerie bijna tien jaar om de geraffineerde valuta-fraude in deze zaak, uit te pluizen.

Emade E. en Michel G., die officieel worden verdacht van fraude met valuta en het verduisteren en witwassen van miljoenen euro’s, zouden middels een internationale fraudestructuur met meerdere bv’s en vennootschappen, honderden beleggers hebben opgelicht.

Gelikte website

Zo zouden ze hebben geprobeerd met een gelikte website, waarop stond dat er rendementen tot boven de 60 procent werden behaald, beleggers aan boord te krijgen. Dankzij een samenwerking met een Amerikaans bedrijf kwamen er steeds meer klanten bij.

Uit verklaringen van slachtoffers blijkt dat ze onder meer vertrouwen hadden in het bedrijf van de verdachten, omdat er op de website stond dat ze waren aangesloten bij de Autoriteit Financiële Markten. In de praktijk was dit een leugen en alleen een manier om klanten te binden.

Winst in eigen zak

In het pleidooi van de officier van justitie kwam vandaag naar voren dat het tweetal als doel had om beleggers niets te laten verdienen, maar de winst in eigen zak te steken. Dit blijkt ook uit oude chatberichten tussen verdachten, die in handen zijn van het Openbaar Ministerie.

"Ze hebben bewust ervoor gekozen om mensen te bedonderen"

Officier van justitie

De verdachten verdeelden het geld van de klanten en boekten bedragen over naar privé-rekeningen in onder andere Marokko, Slowakije en Hongarije. Het Openbaar Ministerie ziet de vele overboekingen als het verduisteren van geld.

In 2012 kwam de duistere handel van de twee verdachten aan het licht. Naast de honderden slachtoffers wereldwijd, is er volgens het Openbaar Ministerie ook maatschappelijke schade, omdat het onderzoek naar de fraude veel tijd en tienduizenden euro’s kostte.

'Bewuste keuze'

De officier van justitie, die vandaag de strafeis bekend maakte, tilt zwaar aan de zaak omdat verdachten Michel G. en Emade E. de mogelijkheid hadden om met hun kennis, een mooie werkplek in het bedrijfsleven te bemachtigen, maar dit niet deden. “Ze hebben bewust ervoor gekozen om mensen te bedonderen”, aldus de officier.

Op 8 oktober gaat de zaak verder en zullen de advocaten van de verdachten hun pleidooi houden.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie