Ga naar Content

Studenten protesteren tegen nijpend tekort aan woningen voor internationale studenten

VU-studenten protesteren vanmiddag tegen het universiteitsbestuur, dat door studentenbond SRVU verantwoordelijk wordt gehouden voor het nijpende gebrek aan woningen voor internationale studenten. Veel internationale studenten zijn aangewezen op een hotelkamer of brengen de nacht door op een bank of luchtbed bij vrienden of kennissen. De demonstratie op de universiteitscampus begint om 16.00 uur.

Internationale studenten protesteren tegen tekort aan woonruimte - Foto:

SRVU neemt het de VU vooral kwalijk dat zij ieder jaar veel internationale studenten werven, terwijl bekend is dat door de heersende woningnood niet iedereen (snel) een woning kan vinden. Studenten die voor Amsterdam kiezen, komen daar vaak pas na aankomst achter, en moeten dan op zoek naar creatieve mogelijkheden om een (kortere of langere) periode te overbruggen.

De communicatie richting internationale studenten is verwarrend en 'kan beter', bekent VU-woordvoerder Wessel Agterhof. Hij vertelt dat de universiteit woonruimte regelt voor internationale eerstejaarsstudenten die naar Nederland komen, maar tegelijk raadt de VU studenten af naar Amsterdam te komen als ze nog geen (zicht op een) woning hebben.

"Als dat niet lukt, dan ga ik misschien naar het buitenland"

studente Salma Bel Lahdab

Studente Salma Bel Lahdab weet uit ervaring hoe het is om geen woning te hebben. Ze is al vier maanden op zoek naar een woning en logeert nu bij een kennis. "Het is superfrustrerend." Ze kan nog een maand bij haar kennis blijven, maar daarna moet ze iets anders hebben gevonden.

"Als dat niet lukt, dan ga ik misschien naar het buitenland. Het is mijn laatste jaar van mijn studie en ik wil het hier graag afmaken. Maar ik moet het oplossen. Misschien dat ik bij verschillende mensen kan logeren om die periode te overbruggen."

Lees ook

Met het initiatief No Room For Us stimuleert de studentenbond om internationale studenten mét een woning, studenten zonder woning voor een periode van maximaal twee maanden onderdak te bieden.

Discriminatie

Behalve het gebrek aan geschikte woningen speelt ook discriminatie een rol in de moeizame zoektocht van internationale studenten naar woonruimte, vertelt student Bel Lahdab. "Facebook-advertenties zijn vaak in het Nederlands of er wordt specifiek om Nederlanders gevraagd. Of je reageert, maar je krijgt geen reactie terug. Ik vind het raar."

Volgens SRVU-voorzitter Joep van Dijk speelt ook het gebrek aan een netwerk een rol. "Dus ze kunnen niet bij familie of vrienden terecht, staan niet op wachtlijsten voor een woning aangezien ze hier niet vanaf weten als ze naar Nederland afreizen."

Eisen

De bond wil dat dat de VU hiervoor een oplossing vindt. Met de hashtag #NoRoomForUs vragen ze hier online al aandacht voor. En vandaag gaan ze daadwerkelijk protesteren. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Ze eisen dat de VU op drie punten actie onderneemt. Zo willen ze direct betaalbare huisvesting voor internationale studenten die nu zonder woonruimte zitten, ze willen betere communicatie richting de internationale studenten over het tekort aan studentenwoningen en op de lange termijn willen ze dat er 5.000 extra woningen rondom de VU komen.

Gisteren zijn de VU en de RSVU al met elkaar in gesprek gegaan. Zie hieronder de reactie van de VU.

Reactie van de woordvoerder, Wessel Agterhof, van de Vrije Universiteit

"Gisteren zijn we met elkaar in gesprek geweest en heeft de studentenbond haar zorgen geuit. Wij erkennen het probleem en wij vinden ook dat de communicatie naar de internationale studenten wel wat beter kan. We zijn helder over de kansen op een kamer in de hoofdstad, maar dat kunnen we in een vroeger stadium en dwingerder kenbaar maken. We gaan kijken hoe dat het beste kan."

"Gister hebben wij samen met andere universiteiten een handtekening onder een plan voor een studentenwoningcampus gezet. Maar er moet meer komen. Ook zou het goed zijn als de woningnood in de gemeenteraadsverkiezingen een belangrijk item wordt. Wij trekken samen met de studentenbond op om dit voor elkaar te krijgen."

Over discriminatie richting de internationale studenten: "Dat kan natuurlijk niet en als wij dat signaleren dan gaan we in gesprek met DUO of een andere speler. Daar wordt wel naar geluisterd."

Dat de SRVU Bond vandaag alsnog protesteert na het gesprek van gisteren, begrijpt Agterhof. "Het probleem is niet opgelost en ze willen aandacht voor het onderwerp. Wij zien onszelf niet als veroorzaker van het probleem, maar wij doen er alles aan wat we kunnen om ervoor te zorgen dat er meer studentenwoningen komen."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.