Ga naar Content

UvA ontvangt 25 miljoen voor ontwikkeling betrouwbare kunstmatige intelligentie

Een consortium onder leiding van de UvA heeft 25 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gekregen voor de ontwikkeling van 'betrouwbare kunstmatige intelligentie (AI-systemen)'. Het plan waaraan de NWO met dit geld bijdraagt, kent een totaalbudget van meer dan 95 miljoen euro. "We kunnen niet wachten om aan de slag te gaan", aldus projectleider Maarten de Rijke.

UvA - Foto: Google Maps

Het klinkt allemaal heel spannend, maar wat zijn 'betrouwbare AI-systemen' eigenlijk? Volgens Esther Smit, werkzaam bij de UvA en het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), hebben die systemen betrekking op veel verschillende vlakken binnen de samenleving. Denk hierbij aan zorg, media, maar ook aan energie.

Zo kunnen ze helpen bij het ondersteunen van artsen tijdens het nemen van beslissingen. "Bijvoorbeeld bij beslissingen op basis van MRI's of andere beelden, waarbij het systeem niet alleen aangeeft waar een afwijking zit, maar ook waarom het algoritme dit constateert", aldus Smit.

"Het totale budget voor 10 jaar is 95 miljoen, waarvan 25 miljoen euro vanuit NWO afkomstig is"

Esther Smit, Innovation Center for Artificial Intelligence

Om deze systemen te realiseren worden zeventien laboratoria toegevoegd aan ICAI's huidige 'ecosysteem van dertig labs'. Deze labs ontwikkelen de algoritmes en zijn georiënteerd op gebieden zoals gezondheid, energie, logistiek en diensten.

Talentontwikkeling

De aanleiding voor het project genaamd ROBUST is de noodzaak om talent op te leiden en naar Nederland te halen. Zo worden AI-ontwikkelingen verder gebracht en kunnen deze nieuwe systemen optimaal worden gebruikt.

Het programma kan in totaal bijna 200 onderzoekers opleiden, vertelt Smit. "Door dit in samenwerking met bedrijven, overheid en kennisinstellingen te doen, kunnen we maatschappelijke problematieken in dit onderzoek oppakken en tackelen."

De NWO heeft voor dit onderzoek 25 miljoen euro ingelegd. Het totaalbudget voor dit programma voor tien jaar is meer dan 95 miljoen euro. Ook kennisinstellingen en bedrijven leggen budget in voor dit voorstel.

Samenwerking

In totaal gaat het bij dit project om een samenwerking van 21 kennisinstellingen, 23 bedrijven en 10 maatschappelijke organisaties.

Volgens projectleider Maarten de Rijke is het belangrijk om de juiste mix aan te houden tijdens dit grote project. "Wij denken dat onze focus op talentontwikkeling, leren door te doen, en gezamenlijke kennisontwikkeling tussen kennisinstellingen, bedrijven en andere maatschappelijke ondernemingen de juiste mix is om op dit gebied stappen te maken", besluit De Rijke. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.