Ga naar Content

Sloop panden Van Eeghenstraat toch begonnen ondanks protest buurt

Ondanks de de protesten van buurtbewoners is de projectontwikkelaar van de drie stadsvilla's aan de Van Eeghenstraat vandaag toch begonnen met de sloop. Omwonenden probeerden dat vanochtend nog te voorkomen door te demonstreren bij de panden en het stadhuis. Ook de spoedaanvraag die Erfgoedvereniging Heemschut afgelopen vrijdag deed om de panden een monumentale status te verlenen, heeft geen opschortende werking voor de sloop.  

Foto:

Zo'n dertig omwonenden stonden vanochtend met spandoeken bij de panden aan de van Eeghenstraat. Affiches met "Stop de sloop in de Van Eeghenstraat" werden op de bomen geprikt. De bewoners zijn woedend dat de gemeente niet luistert naar hun argumenten om het 19e eeuwse straatbeeld te beschermen. De nieuwe eigenaar wil de panden tegen de vlakte gooien om er zes luxes stadsvilla's bouwen met een ondergrondse garage. "Dit is wat ze gaan bouwen, ik vind het monsterlijk", zegt een verontwaardigde Jeroen Krabbé, die vlakbij woont. "Maar het gaat er niet eens om wat er komt, maar wat er weggaat."

"Het is monsterlijk, maar het gaat er niet eens om wat er komt, maar wat er straks weggaat"

jeroen krabbé, buurtbewoner
Foto:

En dat is precies wat de omwonenden steekt. Met de sloop verliezen ze een doorlopend 19e eeuwse straatbeeld. Het moderne pand wat de projectontwikkelaar voor ogen heeft past daar niet in, vinden ze. Maar projectontwikkelaar Rob Voet, ziet dat anders. "We hebben er bijna twee jaar over gepraat met de Welstandscommissie, die gaf ons onlangs nog een compliment voor alle aanpassingen die we nog hebben gedaan. Ze vinden het een verrijking voor de Van Eeghenstraat. Amsterdam betaalt die commissie om in de gaten te houden wat wel en niet kan, dan  je moet hun mening ook respecteren."

Motie ingediend

CDA raadslid Diederik Boomsma heeft geen goed woord over voor het college en het stadsdeel die de sloop niet tegenhouden. "Ik heb me er jaren geleden al voor ingezet dat je deze facade niet moet slopen maar herstellen. Maak er een beschermd stadsgezicht van en geef geen sloopvergunning af voor historische panden. Ik heb hiervoor een motie ingediend en die is ook aangenomen, maar nu lijkt het toch door te gaan."

De bewoners trokken vanmiddag nog naar het stadhuis om verhaal te halen bij Touria Meliani, wethouder monumenten.  Zie hieronder een video van dit protest: 

Protest tegen de sloop van Van Eegehnstraat in de Stoepra - NH Nieuws

De gemeente laat weten dat ze de spoedaanvraag in behandeling hebben en zo snel mogelijk uitsluitsel geven of de panden alsnog een monumentale status kunnen krijgen. Maar deze spoedaanvraag heeft geen opschortende werking voor de sloop. De projectontwikkelaar maakt zich dan ook geen zorgen. 

De gemeente weet al twee jaar van de plannen. We hebben een bevestiging van de gemeente gekregen dat het geen monument is en niet van culturele waarde voor de stad. Ook is het geen beschermd stadsgezicht want dat moet gepubliceerd worden. Op grond hiervan hebben wij de panden gekocht en een investering gedaan. Als de gemeente hier op terugkomt dan is dat onbehoorlijk bestuur en dan kan ze een behoorlijke claim verwachten. "

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook