Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Verkenner zet zijn tanden in zorgdossier rond ziekenhuistandarts

27 september 2021, 16.44 uur · Door Aline Bleeker

Ondanks luid protest van patiënten zou de ziekenhuistandarts eind dit jaar verdwijnen bij het Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) in Alkmaar. Tot nu is nog geen oplossing gevonden waar zowel ziekenhuis als patiënten tevreden mee zijn. Daarom heeft het NWZ een verkenner ingeschakeld om het langlopende kiespijndossier op te lossen. 

Adobe Stock

Noordwest Ziekenhuisgroep bracht in juni het nieuws naar buiten bijzondere tandheelkunde op locatie Alkmaar te willen beëindigen. Reden om de stekker eruit te trekken, is dat het ziekenhuis zich meer wil richten op 'hoog complexe en acute ziekenhuiszorg.

Door het besluit ontstond er grote onrust onder patiënten van de polikliniek bijzondere tandheelkunde. Bij de ziekenhuistandarts kunnen mensen terecht die niet naar een normale tandarts kunnen.

Bijvoorbeeld mensen die grote angst hebben om naar de tandarts te gaan (die krijgen dan een behandeling op maat). Maar het gaat ook om patiënten met een verstandelijke beperking, autisme, een extreme kokhalsreflex of kaakgewrichtsproblemen.

NWZ laat weten de afgelopen maanden verschillende manieren te hebben onderzocht om ervoor te zorgen dat bijzondere tandheelkunde aangeboden blijft worden in de regio. 

Opdracht verkenner

Omdat dit niet gelukt is, neemt verkenner Anne Jonkman deze taak op zich. Jonkman werkt momenteel als adviseur, docent en toezichthouder. Hij moet in oktober een onafhankelijk advies uitbrengen voor de voortzetting van de tandheelkundige zorg. Bij dit advies spelen volgens NWZ naast de 'continuïteit en kwaliteit ook de duurzaamheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg' een rol.

Jonkman spreekt de komende tijd onder meer met één of meerdere patiënten, de betrokken tandartsen, een aantal zorgaanbieders voor kwetsbare mensen, ziekenhuispersoneel en zorgverzekeraars, aldus NWZ.

Rot geschrokken

NH Nieuws sprak eerder met Nannie Kruissel uit Kwadijk, die zich rot was geschrokken toen ze het nieuws van het verdwijnen hoorde. Haar verstandelijk beperkte en autistische zoon Tijn (25) is patiënt bij de ziekenhuistandarts. 

Zorgen om verdwijnen ziekenhuis-tandarts Alkmaar - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]