Ga naar Content

Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk grondig op de schop

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk gaat grootschalig renoveren. Onder andere het gebouw en de klinieken moeten 'toekomstbestendig en nieuw' worden. De renovatie zal tot 2028 duren met eventuele uitloop tot 2035. "Het is een traject van de lange adem voordat alle delen gerenoveerd zijn", aldus Hugo Keuzekamp van de raad van bestuur. 

Het gebouw staat al langere tijd in een 'wat verouderde staat'. Er zullen dan ook veel dingen veranderen. Niet alleen zal er een nieuw gebouw aan de voorkant van het bestaande hoofdgebouw komen, ook zal de toegang vanaf de parkeerplaats over de Vondellaan naar de ingang van het ziekenhuis worden aangepakt.

Het 'spoedplein' krijgt een overdekte ambulancehal en ook zullen radiologie en het operatiecentrum hier te vinden zijn. "Hier komt de hightech van het ziekenhuis: de modernste technologie in een nieuwe jas", aldus het ziekenhuis. 

De parkeerplaats voor het gebouw gaat verdwijnen voor de nieuwbouw, maar volgens het ziekenhuis zal er 'voldoende' parkeergelegenheid blijven. Verder worden de naastgelegen villa en personeelsflat, beide in eigendom van het ziekenhuis, verkocht. Met een deel van de opbrengst wordt de verbouwing betaald. 

Grote uitdaging

De renovatie is een behoorlijke klus, dat is duidelijk. Het inmiddels al 50 jaar oude gebouw zal na de verbouwing duurzaam zijn, laat Hugo Keuzekamp. "Het Laboratorium en de poli KNO (kaak, neus, oor) zijn gerenoveerd. De zorgafdelingen, poliklinieken en het Brandwondencentrum komen ook aan de beurt", laat hij weten. 

Tijdens de verbouwing is het van belang dat het ziekenhuis de zorg kan blijven bieden, wat met patiënten nog een hele uitdaging is: 'zo min mogelijk overlast voor patiënten'.

"Iedereen kijkt uit naar een mooi en modern gebouw", vertelt Keuzekamp. Wel ziet hij een duurzaam gebouw niet als de doorslaggevende factor voor goede zorg: "De zorg is pas echt goed als die door gedreven medewerkers met een goed humeur en aandacht wordt geleverd."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.