Ga naar Content

Gerelateerde videos

Fred Bischot had zomaar met Ajax de Europa Cup kunnen winnen

In de serie 'Iconen' voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat Telstar-icoon Fred Bischot. Begin jaren zeventig werd hij amateurkampioen met zijn club SDW en speelde hij voor het Nederlands amateurelftal. Bischot had de clubs voor het uitkiezen. 

Mr Telstar Fred Bischot - Foto: Robert Jan de Boer

Biografie:

naam: Fred Bischot

geboren: Amsterdam, 13 juli 1948

beroep: voetballer, trainer, postbode, taxichauffeur

bijnaam: Mr. Telstar

clubs: Telstar, FC Amsterdam, Go Ahead Eagles

erelijst: 15 interlands (amateurs), Speler van het jaar Eerste divisie 1981-1982

"Ik kon kiezen uit Ajax, FC Utrecht, DWS en Telstar", vertelt Bischot. Het werd uiteindelijk Telstar, omdat hij aan de gesprekken met die club de beste indrukken had overgehouden. Een keuze puur op gevoel. "DWS trok me ook wel, omdat ik als klein jongetje altijd in het Olympisch stadion kwam. Daarom wilde ik daar ook wel spelen, wat later ook gebeurde met FC Amsterdam."

Ajax werd het dus niet, maar daar hadden misschien wel zijn grootste kansen gelegen. "Het was natuurlijk wel de gouden tijd van Ajax met Cruijff, Swart en al die grote jongens. Achteraf denk je wel eens: 'had ik het maar wel gedaan.'" Ruud Krol had vlak voor de EC-finale in 1971 zijn been gebroken. Krol speelde op de linksbackpositie, de plek van Bischot. "Dus je weet niet hoe het gegaan was."

Tekst gaat door onder foto

Fred Bischot in duel met Ajacied Dick van Dijk - Foto: Anefo, Nationaal Archief

Angstgegner

De keuze voor Telstar was misschien niet zo opmerkelijk als gedacht. Begin jaren zeventig speelde de club uit IJmuiden bovenin de eredivisie mee. De Witte Leeuwen eindigden steevast rond de zesde, zevende plek in het eindklassement: Telstar was een angstgegner van de topclubs. "We speelden altijd goed tegen Ajax, Feyenoord en PSV. Die kwamen met knikkende knieën naar ons toe. 18.000 man zat dan in ons stadion en er konden er officieel maar 14.000 in. De rest hing in de bomen eromheen, stijf uitverkocht. Maar tegen NEC en al die kleinere clubs lieten we dan de punten liggen. Dan speelden we vaak minder." 

Het voetbal was toen ook minder serieus dan nu, in de beleving van Bischot. "We trainden vier middagen in de week. Krachttraining hadden we nog nooit van gehoord." Ook het geld was niet toereikend. Om rond te komen draaide hij nog halve dagen als taxichauffeur. "

"Een mafkees gooide zo een mes langs mijn oor. Stond er opeens een stiletto naast me te trillen in de grond"

Fred bischot, oud-voetballer telstar

Mesincident

Het messenincident bij Groningen zal altijd onlosmakelijk verbonden zijn met Fred Bischot. Telstar speelde uit tegen Groningen om een plekje in de eredivisie, nu 50 jaar geleden. Toen gebeurde het in het heetst van de strijd. "Een mafkees gooide zo een stiletto langs mijn oor.  Stond er opeens een stiletto naast me te trillen in de grond." Voor de spelers van Telstar was dat reden genoeg om van het veld te lopen.

Bischot: "We hadden een jong team. Ze zaten te janken in de kleedkamer." Een aantal spelers had van de teamarts een pilletje gekregen om rustig te worden, dus verder spelen zat er niet meer in. Dit tot groot ongenoegen van de Groningse fans. "We moesten daar nog twee uur blijven, want die Groningers bleven maar op onze deur bonzen." Uiteindelijk moest het team door de politie worden ontzet en met overvalwagens in veiligheid worden gebracht.

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.