Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Toeristen verbaasd door coronapas: "We zullen buiten moeten blijven"

26 september 2021, 20.10 uur · Aangepast 27 september 2021, 17.58 uur · Door Frederieke Weel

De dit weekend ingevoerde coronapas is voor sommige toeristen in Amsterdam best verwarrend. Een aantal van hen is niet gevaccineerd of kan dat niet aantonen, en moet zich dus elke 24 uur testen om de horeca in te kunnen. 

Dat testen is voor de toerist wel gratis. "Mijn 24 uur is net een half uur geleden verlopen. Dus ik moet mij weer laten testen", vertelt een toerist die in de binnenstad op een terras zit. "Daarom blijven we hier zo lang als we kunnen."

De coronapas hoeft niet op het terras zelf getoond te worden, maar binnen is dat een ander verhaal. "Iemand vertelde mij dat ik niet naar het toilet mag als ik geen coronapas kan laten zien. Ik had hem niet bij mij, maar ik ben wel twee keer gevaccineerd", zegt een andere toerist. "Ik was dus verrast dat ik het toilet niet mocht gebruiken."

"Nu zeggen ze dat je een QR-code nodig hebt. We dachten van, wat?", vertelt een buitenlands stel. "Ze zouden dat duidelijker moeten maken. We zullen wel buiten moeten blijven. We zitten buiten vast."

Het personeel van cafés in de buurt was niet ontevreden. "Alles ging wel goed. Twee mensen hadden geen QR-code. Hen konden we niet naar binnen laten. Maar zij vonden het niet erg om buiten te zitten", zegt een ober van de Three Sisters Pub.

Quote

"Twee mensen hadden geen QR-code. Maar zij vonden het niet erg om buiten te zitten"

ober Three Sisters Pub 

Pim Evers van Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam liet vanochtend daarentegen weten dat een flink aantal buitenlandse codes het gisteravond niet deden. Het niet toestaan van een toiletbezoek leidt tot discussies en gaat volgens hem "tegen alle gastvrijheid in", mede omdat het aantal openbare toiletten laag is. "Dat moet anders."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]