Ga naar Content

Nederlandse zanger Een Kasper wil met break-up songs liefdesverdriet bespreekbaar maken

In het muziek en kunstmagazine Culture Club van NH is er deze week aandacht voor zanger-liedjesschrijver Een Kasper. Zijn EP 'Nooit meer slapen' staat vol met liefdesliedjes die de andere kant van de liefde behandelen. Als het bijvoorbeeld uitgaat en je daar wakker van ligt of wanhopig van wordt. Een Kasper vindt het vreemd dat daar vaak niet over gepraat kan worden "Hoe meer je van iemand houdt, hoe moeilijker het is om afstand te nemen als het uit is. Ik vind dat daar meer over gepraat mag worden. Iedereen loopt met die shit rond". 

Culture Club Een Kasper - NH Nieuws

Kasper de Boer, alias Een Kasper woont in een antikraakflat in Amsterdam Geuzenveld. Niet echt een inspirerende omgeving. Dat is ook niet nodig want hij haalt de inspiratie uit zijn eigen liefdesleven. Het nummer 'Ga weg' gaat over een relatie die een paar jaar geleden eindigde. "Ik had het uitgemaakt, maar twijfelde voortdurend of dat wel een goed besluit was. Gedachten kunnen je gek maken. Je wil dan ga weg, rot op schreeuwen om er vanaf te komen."

Inmiddels is het wel weer aan met zijn ex. "Het levert bij concerten wel eens gênante situaties op. Vrienden weten dat het voor mijn vriendin geschreven is namelijk", lacht Kasper.

Een Kasper op het balkon van zijn anti-kraakflat - Foto:

Met zijn Nederlandstalige indie-pop liedjes is Een Kasper onderdeel van een golf aan acts die in het Nederlands schrijven en zingen. "Ik hou niet zo van Hazes en Nick en Simon maar voel me meer verwant met een band als Wies. Mijn echte grote voorbeeld is de Amerikaanse singer-songwriter Bon Iver", vertelt Kasper.

Kasper heeft net als veel popmuzikanten van nu het Conservatorium van Amsterdam gedaan. "Ik drumde al sinds mijn jeugd en drummen was ook mijn hoofdvak op het Conservatorium. Maar ik ontdekte ook dat ik kon zingen. Zo is Een Kasper ontstaan. Er bestond al een artiest die Kasper heet, dus toen bedacht mijn vriendin de naam Een Kasper omdat de liedjes gaan over dingen die iedereen kan meemaken. Ik ben een van velen als het ware", aldus Een Kasper.

Een Kasper treedt de komende tijd op in het rondreizend muziekfestival de Popronde.

Salwa Jabli met sierbord San Fransisco - Foto:

Daarnaast in Culture Club aandacht een portret van de Zaanse kunstenares met Tunesische roots, Salwa Jabli. In haar beelden en tekeningen toont Salwa Jabli zich een kunstenaar met een groot sociaal hart.

Zo maakte ze een beeldengroep waarin ze aandacht wil vragen voor kindermisbruik. Ook maakte ze een serie sierborden op basis van namen van Verkadekoekjes. Bij het Mariakaakje zie je een moeder met kind die gevlucht zijn uit Congo, bij het koekje Fijnproever zie je een afbeelding van een jonge junk uit Oekraïne en bij San Francisco een jonge bendeleider. "Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid om mensen te wijzen op hoe goed wij het hier hebben en dat mensen het in andere delen van de wereld vaak heel moeilijk hebben", vertelt Salwa.

Zelf is Salwa de afgelopen tijd ernstig ziek geweest. De ziekte van Lyme zorgde ervoor dat ze veel pijn had, haar spraak deels verloor en uiteindelijk bijna niet meer kon lopen. Nu gaat het weer een stuk beter en zet ze haar persoonlijke ervaringen met de ziekte om in prachtige kunst. "Dat ben ik zelf en ik kijk naar de wolken. Uiteindelijk had ik zoveel pijn dat ik uit mijn lichaam wilde vluchten, de wolken in".  Salwa hoopt dat haar serie tentoongesteld zal worden in bijvoorbeeld het UMC Amsterdam. "Dat zou wel heel toepasselijk zijn. Het Stedelijk mag ook hoor", lacht ze.

In de Museumrubriek aandacht voor de tentoonstelling de Ontdekking van het heden in Singer Museum Laren. Daar zijn werken te zien van Mondriaan, Dali, Delaunay en Picasso uit een tot nu toe onbekende kunstverzameling.

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.