Amsterdam

NL
V

Amsterdam hoopt op 'daadkrachtig kabinet' om wooncrisis op te lossen: "Hebben we Rijk voor nodig"

23 september 2021, 15.19 uur · Aangepast 23 september 2021, 16.16 uur · Door Ronald Olsthoorn

Er is volgens Victor Everhardt (Financiën, D66) voldoende financiële rust om te blijven investeren, maar voor de grote opgaven van de stad, blijft Amsterdam reikhalzend naar Den Haag kijken. 

Begroting - NH Nieuws

De problemen in de jeugdzorg blijven bijvoorbeeld, zei Everhardt vanmorgen bij de presentatie van de begroting voor volgend jaar. Er ging weliswaar 1,3 miljard euro naar alle gemeenten om de ergste nood te lenigen, maar dat geld is niet structureel. "Ik heb echt een kabinet nodig dat daadkrachtig gaat handelen en ook dit soort vraagstukken samen met de gemeentes gaat oplossen", aldus Everhardt.

Maar ook voor het tackelen van de woningnood moet er geld bij. Everhardt: "Je kan niet alleen maar huizen bouwen. Je moet ook investeren in de sportvelden, je moet ook investeren in de infrastructuur, zodat je van a naar b kunt, dat je goede groenvoorzieningen hebt. En dan hebben we het Rijk daarbij nodig om dat allemaal te gaan realiseren."

Quote

"Het financiële beeld op dit moment geeft ons de rust om inderdaad die investeringen echt te gaan doen"

victor everhardt, wethouder financiën (d66)
Maar na de pijnlijke ingrepen vorig jaar blijft het credo dus om, volgend jaar met 850 miljoen euro, de stad met investeringen door de coronacrisis te loodsen. De schuld van de stad stijgt daardoor wel de komende jaren, van 6,1 miljard euro nu naar 8,4 miljard in 2025. Allemaal "financieel prudent", zegt Everhardt, de lage rent helpt mee en ook de provincie, de financiële toezichthouder van de gemeente, heeft volgens hem zijn zegen gegeven. 

"Tuurlijk, het blijft een onzekere tijd, maar het financiële beeld op dit moment geeft ons de rust om inderdaad die investeringen echt te gaan doen, en dat hebben we nodig want we moeten ons uit de crisis investeren."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]