Amsterdam

NL
V

OM eist in hoger beroep 40.000 euro boete voor dodelijk ongeval met antieke heistelling

23 september 2021, 15.11 uur · Aangepast 23 september 2021, 20.43 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een geldboete van 40.000 euro geëist tegen een bouwbedrijf uit Volendam voor het dodelijke ongeval met een antieke heistelling in 2016. Bij dat ongeval kwam de directeur van woningbouwvereniging De Alliantie om het leven en raakte een man zwaargewond.

Lorenzo Derksen

Volgens het OM heeft het bedrijf onvoorzichtig, onachtzaam en nalatig gehandeld. 

Met de ouderwetse, symbolische heipaal-stelling (driepoot) werd op vrijdagmiddag 3 juni 2016 de eerste paal geslagen van 'Het Gebaar', een kleinschalige woonvoorziening voor doven en slechthorenden op Zeeburgereiland. Het had een feestelijke ceremonie moeten worden, maar het liep uit op een drama.

Toen er aan het touw werd getrokken, raakte de stellage uit balans en viel die om. De 54-jarige Erna van der Pers, regiodirecteur van De Alliantie, kwam onder de driepoot terecht en overleed aan haar verwondingen. Een andere man raakte ernstig gewond. Veel mensen waren getuige van het tragische ongeluk.

Eerder veroordeelde de rechter een aannemer en een kraanverhuurbedrijf beide tot een boete van 40.000 euro voor de betrokkenheid bij het ongeval met de antieke heipaal. De rechter oordeelde toen dat de bedrijven onvoorzichtig hadden gehandeld. De Volendamse aannemer ging tegen het vonnis in beroep. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]