Ga naar Content

Hoorn gaat strenger optreden tegen lachgas: honderd euro boete voor gebruik

De gemeente Hoorn gaat strenger handhaven op het gebruik of voorbereiding tot het gebruik van lachgas. Iemand die wordt betrapt, hangt een boete van honderd euro boven het hoofd. Er gold al een lachgasverbod, maar handhaving bleek in de praktijk lastig. Door wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening komt daar deze week verandering in. 

Foto: NH Nieuws

Lachgas wordt volgens de Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg steeds populairder. Maar is een grote onderschatte drug als het gaat om schadelijke effecten. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot sociale en lichamelijke problemen.

Vooral jongeren en jongvolwassenen vormen een belangrijke risicogroep. "Voor de coronacrisis merkten onze handhavers al dat het aantal patronen en flessen rondom evenementen groeiden, maar zonder heterdaad konden zij niets doen."

Handhaving makkelijker 

Er kon namelijk eerder uitsluitend een boete worden uitgedeeld als strafrechtelijk kon worden bewezen dat iemand specifiek 'distikstofmonoxide', lees lachgas, had gebruikt. Bewijs in bijvoorbeeld de vorm van foto's van patronen of cilinders waren nodig om te kunnen handhaven. 

Door nieuwe wijzigingen in de APV heeft de afdeling handhaving van de gemeente Hoorn veel meer ruimte gekregen om daadwerkelijk op het verbod te kunnen handhaven. "Nu kunnen wij vooruitlopend op de landelijke wetgeving de handhaving met de politie en onze preventie met diverse partners voortzetten om gezondheidsschade bij vooral jongeren en overlast op straat tegen te gaan", aldus Nieuwenburg. 

Als een gebruiker in de openbare ruimte wordt betrapt met lachgas of voorbereidingen tot het gebruik van lachgas verricht, dan krijgt diegene een boete van 100 euro. De gemeente verwacht dat vanaf eind deze week de wijzigingen van kracht zijn. 

Landelijk beleid 

Het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport wil lachgas onder de reikwijdte van de Opiumwet plaatsen. Tot nu toe blijft het echter steken op de financiering rondom handhaving. De verwachting is dat het Rijk de regelgeving rondom handhaving in het voorjaar van 2022 zal invoeren. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.