Ga naar Content

Texel legt toerisme aan banden: 'Leven eilandbewoners en bezoekers beter in balans'

De gemeente Texel krijgt de mogelijkheid om het aantal toeristen dat op het eiland overnacht aan banden te leggen. Dat is één van de maatregelen uit het Toeristische Toekomstplan, waarmee de Texelse gemeenteraad gisteren heeft ingestemd. 

Toerisme op Texel - Foto: Shutterstock

Met de uitvoering van dat plan moet het toerisme op het eiland beter in balans komen met het leven van de eilandbewoners, zo schrijft mediapartner Regio Noordkop vandaag. 

De groei van de toeristische sector op het eiland moet worden geremd. De gemeente wil dat bereiken door in te zetten op kleinschalige faciliteiten, voor een beperkt aantal toeristen. Bovendien wil Texel beter zicht op de aantallen toeristen die op het eiland overnachten, en daar - als het de spuigaten uitloopt - een maximum voor kunnen instellen.

De komende tijd moet duidelijk worden hoe het aantal overnachtingen geregistreerd zal worden, welk quotum er gaat gelden en hoe er gehandhaafd zal worden. 

Jaarlijks wordt er 4,1 miljoen keer overnacht op Texel. Dat betekent dat er iedere nacht gemiddeld 11.232 toeristen op Texel overnachten. Tweederde van de circa 14.000 Texelaars vindt dat te veel.   

Het voorstel van GroenLinks-raadslid Harry Soyer om de verhuur niet-duurzame gemotoriseerde voertuigen op het eiland aan te pakken, haalde het niet. Veel partijen zijn het ermee eens dat die voertuigen voor overlast zorgen, maar omdat veel verhuurders zelf al met duurzame alternatieven bezig zijn, is overheidsregulering niet nodig, vond de wethouder.

Logeren bij de boer

CDA'er Veronne Koot opperde het idee om het 'logeren bij de boer' te beschermen. Omdat steeds meer Texelse boeren ermee stoppen, zijn er steeds minder overnachtingsmogelijkheden bij boeren, een trend die volgens Koot moet worden gekeerd.

Lees ook

Haar collega-raadsleden vonden dan niet nodig, omdat 'logeren bij de boer' een mogelijkheid voor boeren is om iets bij te verdienen, maar als boerenbedrijven niet meer bestaan, die behoefte er automatisch niet meer is. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.