Start van hoofdcontent

IJmond

nl

'Ome Joop' (95) uit IJmuiden niet te stoppen als conciërge

22 september 2021, 19.00 uur · Aangepast 24 september 2021, 09.05 uur · Door Dennis Mantz

Joop Scholts (95) uit IJmuiden is volgens het Maritiem College in IJmuiden de oudste conciërge van Nederland. Maar wie denkt dat een definitieve pensionering in het vooruitzicht ligt, heeft het mis. Een leven zonder zijn werk kan Joop zich namelijk niet voorstellen. 

NH Nieuws / Dennis Mantz

Als Joop Scholts 35 jaar geleden met de vut gaat, krijgt bij zijn afscheid van de toenmalige directeur de sleutel van het pand in zijn handen gedrukt. "Ik mocht op maandag gewoon weer terugkomen, en dat deed ik. Dit is ook wat ik het liefste doe, want de jeugd houdt me jong van geest."

Op school wordt de conciërge door scholieren al jaren 'ome Joop' genoemd. De IJmuidenaar is razend populair, zo weten scholieren te vertellen. "Hij is superaardig en ik moet het mezelf allemaal nog maar eens zien doen op die leeftijd", lacht een scholier in de aula. Een ander vult aan: "Schilderen, timmeren en dan in de pauze tosti's bouwen. De lekkerste tosti's. Hij doet het allemaal nog."

'Ome Joop' is geliefd onder de leerlingen van 'zijn' Maritiem College:

'Ome Joop' (95) uit IJmuiden niet te stoppen als conciërge - NH Nieuws

Frank Out, directeur van het Maritiem College en het Technisch College Velsen, ziet Joop als een inspiratie voor scholieren en leerkrachten. "Joop staat nog voor vier uur per week op de loonlijst, maar parkeert iedere dag zijn brommer op het terrein.  Totaal werkt hij hier al 55 jaar in loondienst, dat is geweldig. Op onze school en met plezier ook nog. En zijn vrouw Jannie is nog net zo kwiek als hij."

'Ome Joop'

Wanneer ome Joop écht gaat stoppen? "Dat lijkt wel een examenvraag", lacht hij hardop. "Als het lichaam wil, ga ik gewoon nog door. Je moet bezig blijven, dat is het geheim om oud te worden. En veel vis eten natuurlijk."

Toename werkende 65-plussers

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Joop Scholts lang niet de enige 65-plusser is die doorwerkt na zijn pensioengerechtigde leeftijd. Sinds 2003 nam het aantal werkende 65-plussers toe van 75 duizend tot 300 duizend in 2020. Dat is 3,3 procent van het totaal aantal werkenden.

De toename heeft volgens het CBS twee oorzaken: door de vergrijzing neemt het aantal 65-plussers toe, maar ook is een groter percentage 65-plussers aan het werk. In 2003 was een op de tien 65-plussers aan het werk, in 2020 waren dat ruim vier op de tien. 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]