Ga naar Content

Verkeersproef leidt tot woede en verdriet: "Ineens is onze straat levensgevaarlijk"

De proef met een autoluwe Dorpsstraat en de afsluiting van een spoorwegovergang is pas een paar dagen oud, maar moet als het aan inwoners en ondernemers in Castricum ligt, onmiddellijk stoppen. Door de proef hebben bewoners veel meer sluipverkeer in hun anders zo rustige buurtje. "We zijn ineens de doorgaande weg geworden." Als gevolg van de ophef is er vanavond een spoeddebat in de gemeenteraad.

Veilig spelen is er sinds de proef niet meer bij voor kinderen aan de Meester Ludwigstraat - Foto: NH Nieuws / Carolien Hensbergen

Vooral in de Meester Ludwigstraat en omliggende straten in het centrum weten Castricummers niet wat ze meemaken en leidt de nieuwe verkeerssituatie tot woede. Een inderhaast opgericht actiecomité heeft per brief de gemeente verzocht om de proef onmiddellijk te stoppen. 'De bewoners in de straat zijn boos en verdrietig', zo schrijven zij. 'We dachten in een veilige en rustige straat te wonen.'

Spelende kinderen de dupe

"Het is hier nu voor onze kinderen gewoon ontzettend onveilig", zegt Frank Brakenhoff namens de bewoners. "Opeens kunnen ze hier niet meer op straat spelen. Wij zijn 'een dorpsstraat' geworden."

Op de eerste dag telde Hans Labots, die even verderop in de straat woont, tijdens de spits 250  auto's per uur. Normaal zijn het er hooguit tien. De verkeerspilot was al voor de zomer door de gemeente aangekondigd, maar dat het zo zou uitpakken, zagen hij en zijn buren niet aankomen. Met stijgende verbazing zien ze de stroom aan auto's en zelfs grote vrachtwagens voorbijkomen.

Proef met verkeersluwe Dorpsstraat maakt bewoners nabijgelegen straten woest - NH Nieuws

De pilot van de gemeente is bedoeld om de nabijgelegen Dorpsstraat, het winkel- en uitgaansgebied, autoluw te maken zodat het aantrekkelijker wordt voor het publiek, voetgangers en fietsers. De afsluiting van die straat voor het doorgaande verkeer, moet ook bijdragen aan een afname van de drukte en de onveilige situatie bij de spoorkruising aan de Beverwijkerstraatweg.

Ook daar zijn door een wegafsluiting maatregelen genomen. Over zes weken wordt gekeken wat de resultaten van de proef zijn en in de tussentijd mogen ondernemers en bewoners van de omliggende straten hun ervaringen wekelijks met een monitoringsgroep delen.

Spoeddebat

Maar als het aan het 'Actiecomité Meester Ludwigstraat' ligt, komt het niet tot een evaluatie pas in november. En ook verschillende politieke partijen in de gemeenteraad vragen zich af of de pilot op deze manier kan worden voortgezet. Daarom is er vanavond een spoeddebat over de ontstane situatie.

"Het college moet of met een heel goed plan b komen, of vrijdagochtend onmiddellijk stoppen met deze proef", zegt fractievoorzitter Roel Beems van de partij CK en G. "Dit zorgt alleen maar voor ellende."

Ondernemers

Maar ook ondernemers, voor wie de autoluwe Dorpsstraat juist is bedacht, zijn niet gelukkig met de nieuwe situatie. "Sommige klanten rijden een half uur rond voordat ze me gevonden hebben", zegt Farouk Mekan die al 16 jaar zijn eethuis runt aan de Dorpsstraat. "Dit is geen goed plan."

"Ik hoor de hele dag gezeur en gemopper", zegt een andere ondernemer die een slagerij in de straat heeft. "Het is hier het gesprek van de dag." Terwijl hij dat zegt, komt een klant de winkel binnen. Hij is slecht ter been en valt met de deur in huis: "Die afsluiting is een ramp voor mindervaliden. Ik heb mijn auto helemaal om de hoek een stuk verderop moeten zetten."

Kinderen aan de Meester Ludwigstraat zijn al in actie gekomen tegen het verkeer door hun straat - Foto: NH Nieuws / Carolien Hensbergen

Reactie gemeente Castricum

De gemeente erkent dat met name enkele omleidingen een ongewenst effect hebben en heeft daarom gistermiddag actie ondernomen. De wegblokkade op de Bredeweg tegen sluipverkeer is gistermiddag weggehaald vanwege het averechts effect voor de Meester Ludwigstraat. Woordvoerder Eric Baars benadrukt dat het gaat om een pilot en dat aanpassingen in de praktijk genomen worden. De gemeente verwacht niet dat het nodig zal zijn de hele proef voortijdig te staken.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]